Magyar bankok osztályzati kilátásait javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra, egy esetben pedig a besorolást módosította felfelé szerdán a Moody’s Investors Service.

A Moody’s szerda este Londonban bejelentette, hogy az MFB, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank devizabetéti, illetve adósosztályzatainak kilátását pozitívra javította az eddigi stabilról, a „Ba1/Ba2” sávban mozgó besorolásokat pedig megerősítette.

A hitelminősítő az Erste Bank Hungary hosszú futamú betéti besorolását egy fokozattal, változatlan stabil kilátással „B2”-re, a bank hosszú távú partnerkockázat-megítélési minősítését (CRA) ugyancsak egy fokozattal „Ba2(cr)”-re, alapszintű adósminőség-értékelésének mutatóját (BCA) „caa1”-re, kiigazított BCA-mutatóját „b2”-re javította.

A Moody’s hangsúlyozta, hogy e lépésekhez a magyar szuverén besorolás kilátásának pozitívra javítása vezetett. A hitelminősítő szerint jóllehet a bankok devizabetét-besorolásainak felső korlátot szab a cég által Magyarországra jelenleg érvényben tartott „Ba2” szintű devizabetét-osztályzati országplafon, ám e banki osztályzatok javulhatnak, ha a magyar szuverén besorolás a Moody’s listáján javul, és ha ennek folyományaként a magyar devizabetét-osztályzati országplafon is feljebb kerül.

A Moody’s szerint a kedvezőbb magyar makrogazdasági környezet segíti a magyar bankok hitelkockázati alapmutatóinak javulását, az azonban egyelőre nem valószínű, hogy a bankok hitelprofilja érdemben javuljon. A magyar gazdaságban érvényesülő hitelkondíciók továbbra is nehezek, a hitelek iránti igény gyenge, és magas a bankokat terhelő problémás kinnlevőség-állomány – áll hitelminősítő szerdai elemzésében.

MTI/Kertész Róbert, London