Akár milliárdos bírságra is számíthatnak 2018. május 25. után az adatvédelmi előírásokat megszegő cégek az egységes uniós rendelet hatályba lépésével.

Eddig uniós szinten csak irányelv létezett, és a tagállamok saját jogszabályaik alapján jártak el adatvédelmi ügyekben. Ezt váltja fel az egységes uniós rendelet, amely tisztázza többek között az anyagi szabályokat, az adatkezelési jogalapokat, a kötelező hatásvizsgálatok előírásait, a szankciókat – mondta a Magyar Hírlapnak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Mivel a magyar szabályozás nem mehet szembe az uniós rendelettel, jövő májustól azt a hazai előírást sem lehet majd alkalmazni, hogy a kis- és közepes vállalkozások első ízben nem büntethetők. A rendelet az adatvédelmi bírságokat a büntetés alá vont cégek éves árbevétele alapján határozza meg. Újdonság lesz az is, hogy amennyiben egy bejelentés alapján nem indít vizsgálatot a NAIH, akkor ezt a döntést bíróságon lehet majd megtámadni.