A nyári franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság kiváló alkalmat jelent az utazási irodáknak arra, hogy bevételeiket gyarapítsák. Szlovákiából hozzávetőleg 10 ezer szurkoló készül(t) kiutazni a kontinensviadalra.

A labdarúgó Európa-bajnokságot megelőzően a Jasnán megrendezett alpesi sí világkupa vagy a pozsonyi műkorcsolya- és jégtánc Európa-bajnokság adott kiváló alkalmat arra, hogy a szlovák szállodaipar sporteseményekből profitáljon.

A labdarúgó Eb-t követően a riói nyári olimpiai játékok jelentik majd az idei sportnaptári év csúcsát, ám a távolság és a fenyegető Zika-vírus eredményeként egyelőre kevesebb szlovák állampolgárt vonz a játékok helyszínére, Brazíliába. Az igényes turisták részére 1500 eurótól kezdődően, személyre szabott utakkal készülnek az utazási irodák – írja a hirek.sk.

Ugyanakkor már a nyári foci Eb-re több szlovák állampolgár készült kiutazni, mint a közelmúltban zajlott oroszországi jégkorong-világbajnokságra. „Míg a labdarúgó Európa-bajnokságra eddig 1600 ügyfél jelentkezett, a jégkorong-világbajnokság iránt alig 200-an érdeklődtek. Az embereknek vízumra volt szükségük és a szlovák jégkorongban uralkodó állapotok sem volt éppen ideálisak“ – fejtette ki Matej Očenáš, a FutbalTour.sk utazási irodától.

Az oroszországi Szentpétervárra és Moszkvába szóló utak 900 eurónál kezdődtek. Az alacsony érdeklődésre való tekintettel az utazási iroda kereskedelmi légitársaságok járatait vette igénybe, ami az utakat még borsosabbá tette. Ugyanakkor a foci sem olcsó mulatság.

A szlovák szurkolók által leginkább várt szlovák–angol mérkőzés megtekintése hozzávetőleg 540 euróba kerül, miközben ebben még nincs benne a belépő ára, amely a 100 eurót is meghaladhatja.

A szurkolókat javarészt magánrepülőgépekkel szállítják a kontinensviadal helyszínére. A fociláz idején összesen 17 charterjáratot indítanak a légitársaságok – közölte a pozsonyi reptér.

A szlovák válogatott a csoportjában az első mérkőzésen 2-1-re kikapott Walestől.