A tagdíjfizetők aránya mindenhol 70 százalék fölött van a magánnyugdíj-pénztárakban, de a passzív tagokat több hónap alatt sem tudják aktivizálni az intézmények – írja a Világgazdaság.

Kevesebb mint 60 ezer tagjuk maradt a magánnyugdíj-pénztáraknak július végére a jegybank adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy az idei első hat hónapban valamivel több, mint 1600 pénztártag tűnt el. A Magyar Nemzeti Bank 2012 óta nem részletezi már, pontosan mi áll a háttérben, valószínű viszont, hogy sokan visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe – olvasható a Világgazdaságban.

A legnagyobb intézménynél, a Horizontnál 83, a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 81, a Szövetségnél 75, az MKB-nál pedig a legutolsó hónapban a tagság 72 százaléka fizette be legalább a minimális tagdíjat. Először szeptember 30-án nézi meg az MNB, melyik pénztárnál mekkora volt az arány az utolsó hat hónap átlagában.

A tagdíjfizetést az is hátráltathatja, hogy egyelőre bizonytalan, hogyan juthatnak hozzá az ügyfelek a pénzükhöz a pénztárakból. Ebben a helyzetben logikus, hogy a nyugdíjkorhatárt elért tagok inkább visszalépnek az egypilléres rendszerbe, és a százszázalékos nyugdíjat választják, a szkeptikusok további befizetésekre pedig már nem hajlandók.