Három autópálya, a CFR-kórházak hálózata és a Carol Davila orvosi központ – ez is szerepel a román kormány idei tervei között.

„Idén a kormány fő célkitűzései a beruházások lesznek. Egy új gazdasági fejlesztési modellel dolgozunk. Az a szándékunk, hogy a magántőkét is bevonjuk a beruházásokba, hogy ezek ne terheljék túl az államkasszát” – nyilatkozta Viorel Ştefan román miniszterelnök-helyettes.

Kiemelten figyelnek a 100 kilométer hosszúságú Tg. Neamţ–Iaşi–Ungheni-autópálya, a Ploieşti–Barcarozsnyó-sztráda és az 550 kilométeres déli autópálya terveinek megvalósítására – írja a Krónika.

Ştefan szerint a magánbefetetők számára vonzó lehetne a szállításügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó 15 CFR-kórház felújítása és üzemeltetése is. Ezek továbbra is megmaradnának állami kórházaknak, a magánbefektetők pedig előre meghatározott ideig élhetnének a kórházakból származó bevételekkel.

Nagy stratégiai terv a Carol Davila orvosi központ kiépítése, amelyben 3000 kórházi ágy, 37 műtőterem, egy orvosi egyetem és bentlakások, orvosi lakások és hotel kapna helyet.