A második negyedévében 59 vállalkozás részesült 7,9 milliárd forint összértékben magán- és kockázati tőke befektetésben – tájékoztatott a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA).

Ez az érték megegyezik a 2015-ös év negyedéves átlagával (8 milliárd forint), de magasabb, mint az 2016 első negyedévében befektetett összeg (3,8 milliárd forint). Ezt az időszakot – a befektetési időszak lezárulta miatt – egyértelműen a Jeremie-k dominálták; a 18 aktív befektető alapból 14 Jeremie helyezett ki forrást a vizsgált időszakban. Az átlagbefektetés összege 151 millió forint volt.

A kockázati- és magántőke-befektetések 2016 második negyedévében:
– megvalósult kockázati tőke tranzakciók száma: 56
– megvalósult magántőke tranzakciók száma: 3
– exitek száma: 3
– befektetést végrehajtott kockázati tőke alapkezelő száma: 18
– befektetések – magán-es kockázati tőke – összértéke: 7,9 milliárd forint
– a befektetők 3 legkedveltebb szektora: üzleti és ipari szolgáltatások, IT & elektronika, energia & környezetvédelem

59 vállalkozás jutott összesen 7,9 milliárd forint tőkéhez, és a befektetők – az előző negyedévekhez hasonlóan – 78 százalékban start-up fázisban lévő cégekbe fektettek (37 vállalkozás). 25 vállalat részesült minimum 100 millió forintban, míg az átlag befektetett összeg 151 millió forint volt.  A befektetések 18 alapkezelőhöz köthetőek, amelyek közel 80 százaléka Jeremie-forrásokat kezel.

Összehasonlításképpen; az előző, azaz 2016. első negyedévében 26 cég kapott 13 befektetőtől mindösszesen 3,8 milliárd forintot. Akkor az átlag befektetett összeg 154 millió forint volt.

A 18 aktív alapkezelő közül kettő több mint 1 milliárd forintot fektetett be ebben a negyedévben. Hasonlóan az elmúlt időszakhoz, most is sok befektető volt aktív, a 3 legnagyobb tranzakció a befektetések összegének 46 százalékát tette ki.

A teljes befektetett összeg 54 százaléka első körös befektetés volt – 2015-ben ez 90 százalékot tett ki –, a fennmaradó 46 százalék pótlólagos forrásként érkezett a cégekhez. Ebből 12 százalék olyan vállalkozásoknak jutott, amelyek első körös befektetéseit az idei első negyedévben kapták, 18 százaléka azokhoz, amelyek tavaly, míg 16 százalék olyan cégekhez, amelyek 2015 előtt jutottak először forráshoz.

2016 Q2-ben az összes tőkebefektetés 63 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az IT & elektronika szektorba, és ezekbe az iparágakba egyenként, több mint 1 milliárd forint tőke jutott. Szinte mindegyik szektorba több pénzt került, mint az előző vagy esetenként 2015. utolsó negyedévében. A legnagyobb, ez idáig rekordösszegű befektetést az IT & elektronika vállalatok könyvelhették el.

Három kiszállásról számol be a HVCA; az egyik az Euroventures-hez, a másik kettő a Széchenyi Tőkealap-kezelőhöz kapcsolódik.

„Ezek a folyamatok nagyjából előre láthatóak voltak, különös tekintettel a Jeremie alapkezelők kiemelkedő aktivitására, hiszen számukra 2016. május 31-vel zárult az aktív befektetési időszak” – mondta Ferke János, a Docler Investment befektetési menedzsere, a HVCA elnökségi tagja. Hozzátette, hogy a következő időszakokban sok hazai alapnál a portfolió kezelésen lesz a fő hangsúly, amely megfigyelhető lesz a statisztikákban is. „A forráskihelyezésnek megvan a maga dinamikája, amelyben fontos tényező a hazai piacot jellemző zárt végű alapok aktuális életciklusa, amelyek egy részénél (Jeremie program) innentől kezdve nincs több kihelyezhető forrás. Az élet azonban nem áll meg, az alapkezelők a kiszállásokat/következő körös tőkebevonásokat készítik elő és – az esetleges új programokkal még nem számolva – a Jeremie alapok egyre inkább eladói oldalon jelennek meg, míg az új befektetéseknél a más forrásból gazdálkodó alapok tranzakcióit fogjuk látni a közeljövőben. Fundamentálisan továbbra is van igény a portfoliócégek következő körös finanszírozására, hiszen nagymértékű az első körös befektetések aránya a bevételt illetve profitot nem termelő, induló szakaszban lévő (start-up) vállalkozásokba” – tette hozzá.