Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás felkérte Macedóniát, hogy 2015. július 1-től csatlakozzon az Egységes Árutovábbítási Eljárás egyezményeihez.

A csatlakozás különböző jogszabály-módosításokkal jár, melyek teljesítésének elmaradása esetén nem lehet Macedóniába árutovábbítási eljárást indítani – hívja fel a figyelmet a NAV közleménye. (Az árutovábbítási eljárás olyan eljárás, amelynek során az árukat az egyik szerződő fél egyik vámhivatalától – az illetékes hatóság felügyelete alatt – ugyanezen szerződő fél másik vámhivataláig, vagy egy másik szerződő fél vámhivataláig szállítják oly módon, hogy legalább egy határátlépés történik.) A jogszabály-módosítás a Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló tanácsi rendelet végrehajtásáról szóló bizottsági rendelet mellékleteit érinti (2913/92/EGK tanácsi rendelet végrehajtásáról szóló 2454/93/EK bizottsági rendelet 48-51A mellékletei).

A fenti mellékletek a kezességvállalást illető tanúsítványokról szóló szabályokat tartalmazzák mind az összkezességi, mind az egyedi kezességvállalás, illetve egyedi garanciajegyek kiadására szóló kezességvállalás tekintetében. A módosításra a kezességvállalás miatt van szükség, ugyanis az erre vonatkozó okmányokban a felhasználási terület és a címek listája kiegészül Macedóniával.

Azoknak az országoknak, amelyek 2015. július 1. után árutovábbítást akarnak indítani Macedóniába, új kezességvállalási okmányokat/bankgaranciákat kell benyújtaniuk az illetékes vám- és pénzügyőri igazgatósághoz.

A tranzitegyezménynek Magyarország 1996. július 1-je óta tagja