Míg áprilisban az építkezés és felújítás előtt álló lakosság 43 százaléka tervezte, hogy igénybe veszi a csokot, addig a valóban építkezők 21 százaléka vette is igénybe.

Jóval kevesebben vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), mint amennyien tervezték. A Mapei Kft. áprilisban 2000 építtetőt és felújítót kérdezett meg egy online felmérésben, hogy hányan tervezik a csok igénybevételét, majd augusztusban megismételték a felmérést.

Áprilisban a válaszadók 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igénybe veszi a csokot. Az augusztus végén megismételt felmérés során mindössze a válaszadók 21 százaléka válaszolta azt, hogy valóban igénybe is vette. A „hoppon” maradók 80 százaléka egyszerűen nem volt rá jogosult, azonban ezt tudhatta volna.

Az első kiábrándulás után mára óvatosabban terveznek az emberek, mindössze 25 százalék tervezi a csok igénybe vételét. A megkérdezettek 50 százaléka biztosan tudja, hogy nem veszi igénybe a támogatást, 25 százalék még bizonytalan.

„Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy sokan tápláltak hamis reményeket. Még azelőtt kezdtek tervezni a támogatással, mielőtt tájékozódtak volna a részletekről. A tapasztalatunk szerint hasonlóan optimista a lakosság a költségek és az építkezés idejével. Mindkettőt hajlamosak jelentősen alulbecsülni” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A Mapei Kft. megkérdezett több mint 250 burkoló szakembert és burkolat kereskedőt is a csokról. A szakemberek 72 százaléka jobbra számított. Pedig 47 százalékuknak volt csokos megrendelése és a válaszadók 60 százalékának több a megrendelése az előző évhez képest. A megkérdezettek 33 százalékának változatlan volt a forgalma, míg 7 százaléknak csökkent.

A megkérdezett kereskedők 26 százaléka érzékelte a csok hatását. 22 százalékuk volt vele elégedett, 69 százalék számított jobbra. Ugyanakkor a kereskedőknek is jobb évük volt, mint egy évvel ezelőtt: 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy növekedett a forgalma.

„Lesz ez még jobb is. Az utolsó negyedévben a csok élénkülésére lehet számítani. Az is bizakodásra ad okot, hogy a kormány ezen a héten tett bejelentése szerint bővíti a jogosultak körét” – mondta Markovich Béla.