Vitaindító és oktatást segítő produkciónak is szánja Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz szombattól egy hónapon át futó új, összművészeti produkcióját, a Ludas Matyit.

„Olyan előadást terveztünk, amelyben végigkövetjük ugyan Ludas Matyi történetét, hogy a kisiskolás is megértse és tudja követni, de egy középiskolás számára is közvetítsen gondolatokat” – mondta az MTI-nek Fekete Péter, a cirkusz igazgatója.

Mint mondta, a Ludas Matyi a cirkuszban újszerű, műfajteremtő előadás lesz, amelyben kísérletet tesznek a cirkuszművészeti produkciók társművészetekkel történő vegyítésére. A középpontban álló artistamutatványok és állatszámok mellett a színház, a zene, a báb- és táncművészet, valamint a költészet is szerepet kap a produkcióban, miközben egy olyan történetet mesél el, amelyben szó lesz egy ember álmairól, a hit fontosságáról, az erények szerepéről, a bosszúról és a megbocsátásról is.

„A hét lúdlányunknak – akiket levegőartisták személyesítenek meg – neveik vannak, úgy mint szorgalom, megbocsátás vagy egyensúly. Csupa olyan fogalom, amely a cirkuszművészetnek is a sajátja” – fogalmazott az igazgató.

A darab Matyija itt nem azért nem adja oda a ludakat Döbröginek, mert nem akar értük fizetni, hanem mert nem tudja biztosan, hogy Döbrögi háza alkalmas-e befogadni a szelídséget, a szorgalmat vagy a tisztaságot.

A cirkuszi feldolgozásban a színészek és a társművészetek képviselői mellett az artistaművészeké lesz a főszerep, akik között lesz artistanövendék, éppen más produkcióban nem dolgozó, jelenleg Magyarországon tartózkodó aktív cirkuszművész és több idősebb artista is, akik jelenlétük mellett sok évtizedes tapasztalatukkal is segítik az előadás sikerét.

A Ludas Matyi premierje október 1-jén lesz, majd egy hónapon át hetente nyolc alkalommal láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.