London továbbra is támogatja Törökország európai uniós csatlakozását, annak ellenére, hogy maga az Egyesült Királyság kilép a közösségből – mondta Boris Johnson brit külügyminiszter törökországi látogatása során hétfőn Ankarában.

Johnson (a fotón), aki London előző polgármestereként a Brexit-kampány egyik vezető alakja volt, először tett hivatalos látogatást Törökországban a brit külügyi tárca vezetőjeként.

Törökországgal kapcsolatban legutóbb akkor került rivaldafénybe, amikor májusban megnyerte egy brit magazin pályázatát egy versikével, amelyben Recep Tayyip Erdogan török elnököt gúnyolta. Ankara akkor arra figyelmeztette Londont: ha a sértés megismétlődik, annak a kétoldalú kapcsolatok látják kárát.

A brit külügyminiszter kifejtette: Törökország politika, gazdasági és uniós szempontból is előre halad. Hangsúlyozta: alaptalan azt állítani, hogy az országban újabb puccskísérlet lehetséges. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Királyság örül, hogy a török termékek egyik legnagyobb haszonélvezője. „Részemről egy jól működő mosógép büszke tulajdonosa vagyok” – tette hozzá.

A Brexitre kitérve úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióból, nem Európából lép ki.

Ömer Celik török EU-ügyi miniszter beszédében kiemelte: Törökország tiszteletben tartja a britek döntését, de nehezményezi a Brexit-kampányban megjelent törökellenes retorikát. Hangsúlyozta: az Európában terjedő rasszizmussal szemben sok a teendő. A török politikus üdvözölte ugyanakkor Londonnak a július 15-i katonai puccskísérletet követően mutatott támogatását.

Korábban napközben Johnson ellátogatott a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány egyik menekülttáborába, ahol megnézet egy óvodát, egy iskolát és szíriai családokkal beszélgetett. Ottléte idején szemügyre vett egy menekültcsoportot is, amely egy közeli mezőn mutatta be, miként derít fel és ártalmatlanít rögtönzött robbanószerkezeteket. (MTI)