Teljesen megváltoztatná a játékszabályokat a kötelező gépjármű-biztosítást (RCA) szabályozó törvénytervezet, ám Biró Albin, a Pénzügyi Felügyelet (ASF) tagja úgy véli, a módosítások az európai irányelvekkel is szembemennek.

A törvénytervezet előkészítésére az ASF létrehozott egy munkacsoportot, kikérték a fogyasztók, a közúti fuvarozók és a biztosítótársaságok véleményét is – tájékoztatott Marius Vorniceanu, a hatóság alelnöke. Szerinte az új jogszabály növelné a gépkocsivezetők felelősségét, és abban bíznak, hogy ezzel hozzájárulhat a balesetek számának csökkenéséhez – írja a kronika.ro.

A tervezetet egyelőre félretették, csak a helyhatósági választások után kerül újra napirendre, de az még nem egyértelmű, hogy már júniusban, a parlamenti ülésszak végén, vagy csak szeptemberben vitatják meg a szakbizottságok – mondta Biró Albin.

A közúti fuvarozók elsősorban továbbra is azért lobbiznak, hogy minél olcsóbban lehessen megvásárolni a kötelező gépjármű-biztosítást. Szerinte ez az elvárás irreális, hiszen a biztosítók így is veszteséggel dolgoznak, a néhány évvel ezelőtti, 42 százalékos kiesést nehezen sikerült 30 százalékra csökkenteni.

„Azok a társaságok, melyek olcsón kínálták az RCA-t, a csőd szélén állnak, a drágább kötvényt viszont már nem akarja megvenni senki” – mutatott rá a helyzet visszásságára a szakértő.

Biró Albin szerint a tervezet egyik sebezhető pontja, hogy lehetővé tennék a havi kifizetést és a részletekben való törlesztést. Jelenleg is rengeteg per van azért, hogy a káresemény időpontjában érvényes volt vagy sem a biztosítási szerződés, hiszen a kárbejelentéshez nincs szükség rendőrségi jegyzőkönyvre.

Ha a szerződést minden hónapban megújítják, megsokszorozódhat az ilyen ügyek száma, ugyanakkor szubjektív okok miatt – például elfelejtik megújítani a szerződést – több biztosítatlan gépkocsi lenne a forgalomban.