Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100 százalékos tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ellenőrzés során kiderült, hogy nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.

A hivatal közlése szerint egy állampolgártól arról érkezett bejelentés, hogy egyes tönkölybúza liszteket közönséges búzaliszttel vegyítettek. Az ellenőrök ezt követően szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek, amelyekről a laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a termékek 100 százalékos tönkölybúza liszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.

A Nébih szakemberei természetesen helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. A közlemény szerint az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján arra kötelezték a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig, március 14-ig kereskedelmi forgalomba került, tönkölybúza liszt megnevezésű termékeket a további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől.

Az eljárás folyamatban van, a jogsértéseket tartalmazó lista szerint a Biopont Kft. az érintett.

(NT)