Azonnali termékvisszahívásra kötelezte a Kurunczi Hús Bt.-t a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága, miután a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmaztak.

A libamáj a gasztronómia egyik legdrágább és legnemesebb alapanyaga. Mivel a libamáj külsőre könnyen összetéveszthető a kacsamájjal, ezért az élelmiszerhamisítók is előszeretettel kísérleteznek vele – olvasható a Nébih honlapján. (A fotón libamáj látható.)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mindent megtesz azért, hogy a tradicionális alapanyag kedvelőinek asztalára kizárólag igazi, minőségi magyar libamáj kerülhessen. Éppen ezért a Nébih munkatársai országszerte több hónapig vettek mintákat fagyasztott libamáj termékekből. Az esetek többségében a DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy liba helyett kacsából származott a termék.

Az ellenőrzéssorozat jelenlegi szakaszában több mint 2 tonna termék került forgalmi korlátozás alá, mintegy 10 millió forint értékben. A hatóság kötelezte az érintett céget az általa gyártott valamennyi „fagyasztott libamáj” jelölésű termék forgalomból történő visszahívására és hiánytalan megőrzésére a vizsgálat lefolytatásáig.

Az eljárás folyamatban van, a felelős megállapítását követően az élelmiszerhamisítás elkövetője milliós nagyságrendű bírságra számíthat.