Az Erste Bank átvette a Citibank lakossági üzletágát. A mintegy 200 ezer citissel a bank lakossági ügyfélszáma egymillió fölé emelkedett és az Erste a legnagyobb hazai hitelkártya szolgáltatóvá vált.

Több mint egyéves előkészítő munka után a héten lezárult az a folyamat, amelynek révén a magyarországi Citibank lakossági üzletágának ügyfelei átkerültek az Erste Bankhoz. A Citibank még 2014 őszén jelentette be, hogy 11 országban, köztük Magyarországon megválik lakossági üzletágától. Egy évvel később, 2015 szeptemberében jelentették be, hogy az Erste vásárolja meg a Citibank magyarországi lakossági és hitelkártya üzletágait, a tranzakciót 2015 decemberében hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A tranzakció ügyfelek számára legfontosabb része, a konkrét bankváltás az elmúlt napokban zárult le. Ennek során csaknem 200 ezer ügyfél került át az Erstéhez. A bankszámlaszámok első nyolc – bankot azonosító – jegye változott csak, az átvett ügyfelek új erstés betéti kártyát és hitelkártyát kaptak, melyet feburár 6. hétfő reggel 6 órától használhatnak, míg a korábbi citis kártyákat vasárnap este 9-től nem lehetett használni, vagyis az átállás nem okozott problémát az ügyfeleknek. (Az átvett kártyák 60 százalékát a héten aktiválták is az ügyfelek.)

Az akvizícióval az Erste a legnagyobb hazai hitelkártya szolgáltatóvá vált, a mintegy 1,2 millió hitelkártyából 280 ezer van a banknál, míg az aktívan használt kártyák körében az Erste részesedése 25 százalék körüli – mondta sajtótájékoztatóján Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese. Az Erste lakossági ügyfélszáma egymillió fölé nőtt, míg vagyonkezelési portfoliója 30 százalékkal gyarapodott. Az ügyfeleken túl a Citibank közel 450 munkatársa is átkerült a 2800 főt foglalkoztató Erstéhez.

A hitelkártya üzletág és a vagyonkezelési szolgáltatási profil robosztus fejlesztést igényelt az Erstétől. Az ügyfelek átvételéhez és kiszolgálásához 64 informatikai rendszerben 372 fejlesztést hajtottak végre. Az ügyfeleknek összesen 750 ezer oldal  tájékoztató levelet küldtek ki, és 230 ezer bankkártyát kellett legyártani. 

A tranzakcióval jól járnak az Erste eddigi és új ügyfelei is – mondta Harmati László. A Citibank eddigi ügyfelei az Erstétől is megkapják a megszokott kiszolgálást, ugyanakkor elérhetővé válik számukra az univerzális bankként működő Erste teljes termék- és szolgáltatási palettája, valamint az egész országot lefedő fiókhálózata és digitális eszközei. Az Erste eddigi ügyfelei pedig a tranzakció révén új szolgáltatásokat, termékeket vehetnek igénybe, például a citiseknek korábban is lehetett egynél több hitelkártyája, mostantól erre az Erste minden ügyfelének lehetősége van, valamint adhatnak csoportos beszedési megbízást akár a hitelkártyájukhoz kapcsolódva is.