A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kezdeményezi a hiányszakmává nyilvánítást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál, és ehhez támogatókat keres.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete levelet fogalmazott meg a BKIK Szakképzési Igazgatója részére, amelyben azt kéri, hogy a szakács és pincér szakmát vegyék fel a hiányszakmák közé – írja a turizmus.com.

Az ipartestület szerint ez azért fontos, mert a kamara mellett működő bizottság minden év március utolsó munkanapjáig tesz javaslatot a szakképzésért felelős miniszternek legfeljebb 20, az adott megyében ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítésre.

Azok a szakközépiskolai, illetve szakgimnáziumi tanulók, akik hiányszakmát választanak, a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló 252/2016. (VIII. 24.) Korm. rendelet alapján ösztöndíjban részesülnek.

Ennek összege a tanulmányi eredménytől függően havi 10-50 ezer forint lehet. Az ösztöndíj folyósításának további feltétele, hogy a tanuló tanulmányait államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű szakképzésben folytassa.

Az ipartestület kéri az érintett szervezeteket, hogy ha egyetértenek a hiányszakmává nyilvánítással, a levelet juttassák vissza.