A hazai kkv-k döntő többsége nem akar több munkavállalót felvenni a következő egy évben, fizetésemelésre a cégek 22 százalék készül – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

A kkv vezetők körében végzett legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy a vállalkozások túlnyomó része meg van elégedve a jelenlegi dolgozói létszámával, és kevés cég fog álláshirdetést kiírni a következő egy évben. A létszámbővítést tervező cégek aránya ugyanis 21-ről 13 százalékra zuhant, és közülük is legtöbben csupán néhány főt fognak felvenni. Jó hír azonban, hogy az elbocsátások aránya sem növekedett (3 százalék). „A megkérdezett cégvezetők válaszai alapján továbbra sem várható a kkv szektorban a foglalkoztatás látványos javulása. Nem mindegy azonban, mekkora a vállalkozás, ugyanis a cégmérettel párhuzamosan az elhelyezkedés esélye is egyértelműen javul. Míg a mikro- és kisvállalkozások csupán 12 százalék, illetve 13 százaléka tervez létszámbővítést, addig a középvállalatok esetében már 23 százalék ez az arány” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Kevesen terveznek fizetésemelést

A fizetésekre inkább a jelenlegi jövedelem szinten tartása a jellemző, hiszen a cégvezetők túlnyomó része (70 százalék) változatlan bért fog utalni a következő egy évben. Fizetésemelésre a cégek 22 százaléka készül a félévkori 30 százalék helyett, ilyen alacsony arány mindössze egyszer fordult elő az elmúlt tíz évben. Régiós szinten azonban jelentős eltérések vannak a bérezésben. Nagyobb fizetésre a Dél-Dunántúlon és a fővárosban dolgozók számíthatnak a leginkább (29 százalék és 25 százalék), míg a Nyugat-Dunántúlon dolgozók a legkevésbé (16 százalék).