Nem lesz gond az eladandó állami földek finanszírozásával. Több tízmilliárdos új kihelyezésre kell számítani, a bankok már dolgoznak a konstrukción – írja a Világgazdaság.

A Magyar Fejlesztési Bank jelenleg is dolgozik az állami földek értékesítéséhez kapcsolódó hitelkonstrukción – tájékoztatta a hitelintézet a Világgazdaságot. A termék véglegesítését követően minden részletkérdésre kiterjedően tájékoztatják majd a nyilvánosságot.

Bár az MFB-nél ennél többet egyelőre nem árulhattak el, az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján egy kedvezményes, évi 2-2,5 százalékos kamat mellett kínált hitelről lehet szó, amelyet a földterületek új tulajdonosai alacsony önerővel vehetnek igénybe.

Az állam a kormányzati kommunikáció szerint a nyilvános hirdetéseken és a nyilvános árveréseken 350-380 ezer hektár állami területet adna el. Az értékesítés mintegy 50 ezer földrészletet érint, amelyeknek a 80 százaléka 10 hektár alatti. Mindez azt jelenti, hogy – 850 ezer forintos átlagárral számolva – bő 300 milliárd forint értékű földet értékesít legalább az állam, amelyből várhatóan több tízmilliárdnyit hitelből fizetnek majd ki a gazdák.

Más kérdés, hogy a meglehetősen felaprózott területek miatt egy átlagos hitel nagysága jóval tízmillió forint alatt lesz, így lehetetlen előre megbecsülni, mekkora részt finanszíroznak végül hitelből a gazdálkodók.