Az Európai Tanács elnöke szerint soha nem volt ennyire valószínű a megállapodás nélküli Brexit, a brit kormányfő viszont optimista.

A Nagy-Britannia európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló tárgyalások megrekedtek, felelősségteljesen a megállapodás nélküli Brexitre is fel kell készülni, amely soha nem volt ennyire valószínű, mint most – írta az Európai Tanács elnöke hétfőn az uniós tagországok vezetőinek küldött, a hét második felében esedékes csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Donald Tusk felkérte Theresa May brit kormányfőt, hogy a szerdán kezdődő kétnapos csúcson ismertesse kormányának a kilépési tárgyalásokkal kapcsolatos értékelését. Az Európai Tanács elnöke aláhúzta, a megállapodás tető alá hozása bonyolultabb feladatnak bizonyult, mint arra sokan számítottak. Az Egyesült Királysághoz hasonlóan az Európai Bizottság is megkezdte a megegyezés nélküli kilépés forgatókönyvének előkészületeit, amelyeket a csúcstalálkozón ismertet a tagországokkal.

A brit miniszterelnök ugyanakkor hétfőn, az alsóházi képviselőknek tartott beszámolójában úgy értékelt, hogy az elmúlt hetekben, „a sok-sok pontatlan találgatással” ellentétben tényleges haladást sikerült elérni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon, és továbbra is elérhető a megállapodás.

Theresa May kijelentette: „összességében véve” a brit kilépés feltételeit tartalmazó megállapodás elemeinek „óriási többsége már egyértelművé vált”, és az Európai Unióval fenntartandó jövőbeni kapcsolatrendszer kereteiről és kiterjedéséről is „jórészt egyetértés van”. Komolyabb problémát az Írország és Észak-Írország közötti határ ellenőrzésének és az ott keletkező vámfizetési kötelezettségének kérdése jelent.

(Forrás: MTI)