Románia nem csatlakozhat a visegrádi csoporthoz az Európai Unió jövőjét illető tárgyalások során, mert más az álláspontja bizonyos kérdésekben, főleg Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – jelentette ki Leonard Orban államelnöki tanácsos.

Az államelnöki tanácsost arról kérdezték a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban, miért nem csatlakozik Románia a visegrádi négyekhez az EU jövőjéről folyó tárgyalásokon, ahogy azt több román politikus is javasolták – írja a Krónika.

 „A válasz egyszerű: mert különbözőek a látásmódjaink, főleg Magyarországhoz és Lengyelországhoz viszonyítva. Csehország és Szlovákia közelebb áll a mi álláspontunkhoz. Mi az integráció elmélyítését szorgalmazzuk, és úgy gondoljuk, az Uniónak előre kell haladnia, nem hiszünk abban, hogy vissza kéne utalni bizonyos hatásköröket a tagországokhoz, ellenkezőleg: minél több kompetenciát európai szintre kell emelni, amennyire lehetséges” – mondta Orban.

Victor Ponta volt miniszterelnök a napokban úgy fogalmazott: Sorin Grindeanu kormányfő olyan egységes Európát támogat, amely szerinte már nem létezik, Klaus Johannis államelnök pedig „a Berlinből érkező fax” alapján szavaz. „Én támogatom, hogy Románia csatlakozzon a visegrádi országcsoporthoz. Nem hiszem, hogy lenne más esélyünk” – nyilatkozta Ponta.