A lengyel Luma Automation (LA) csoport vásárolta meg a precíziós fémmegmunkálással és autóipari alkatrészek gyártásával foglalkozó Iron-Tech Zrt.-t – közölte az akvizíció lengyel résztvevője.

Az LA csoport leányvállalatainak száma a szigetvári társaság megvásárlásával hatra bővült, azok a fémmegmunkálás és a szerszám- valamint fémalkatrészek gyártásán belül egy-egy terület a specialistáinak számítanak.

Az LA csoport növekedési stratégiájának fontos pillére a – többi között a Denso, a Bosch, a BorgWarner vagy a Knorr-Bremse kiszolgálását végző és a precíziós fémmegmunkálás egyik vezető hazai szereplőjeként, továbbá autóipari, vasúti és gépipari alkatrészek beszállítójaként ismert – Iron-Tech megvásárlása. A lengyel szakmai befektető a közép-kelet európai régió jelentős iparvállalataként beruházásokat, technológiai fejlesztést és létszámbővítést is tervez az akvizíciót követően a jelenleg 270 embernek munkát biztosító, több mint húsz esztendeje alapított Iron-Tech Zrt-nél.

A csoport portfolióbővítésével a gép- és járműipari cégek igényeinek jelentős részére kínál megoldást, ezzel az új tulajdonos jelentősen erősíti piaci pozícióit. Az LA a jövőben az innovatív digitális megoldásokra, az ipar 4.0 fejlesztésekre és a legmodernebb technológiák meghonosítására koncentrál, mind Szigetváron, mind lengyelországi leányvállalatainál – közölték.

Janusz Pawelek, a Luma Automation igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a csoport hosszú távon garantálja az Iron-Tech sikerét, emellett azáltal fontos képességekkel bővül az LA kínálata is. Az elnök szerint a tranzakció remek példája a magyar-lengyel vállalati együttműködéseknek, illetve annak a folyamatnak, amelynek részeként „a közép- és kelet-európai vállalkozások egyesítik erőiket és együttműködnek annak érdekében, hogy a globális gazdaságban erősebb versenytárssá váljanak” – vélekedett.

Az Iron-Tech Zrt. árbevétele 2020-ban meghaladta a 13,5 millió eurót, egy évvel korábban 5,8 milliárd forintos árbevétel mellett 1,148 milliárd forintos eredményt ért el. A következő másfél évben a vállalat tervei között szerepel a vevők számára elérhető portfólió szélesítése, az értékesítés és az export növelése, a dolgozói létszám 10 százalékos fejlesztése és új berendezések beszerzése – írták.

(Forrás: MTI)