A tejágazat és a sertéstartók után most az almatermelők kerültek nehéz helyzetbe az európai túltermelés miatt. Az orosz embargó nyomán bennragadt lengyel alma az utóbbi hetekben ellepte a piacot, így a felvásárlási árak még a tavalyi szintnél is alacsonyabban vannak.

A 2014-ben bevezetett orosz importtilalom újabb hulláma érte el Magyarországot, a tej és a sertés után most az almánál okoz gondokat az európai túltermelés.

Az elmúlt hetekben nagy mennyiségű lengyel alma árasztotta el a piacot, az árak ezért most még a tavalyinál is alacsonyabb szintre kerültek. Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta: ősszel viszonylag jó áron tudták értékesíteni az almát a termelők, a fogyasztói alma és az ipari feldolgozásra szánt gyümölcs ára is magasabb volt.

Bár a legtöbben arra számítottak, hogy tavasszal, a tárolás után drágábban tudják majd eladni a gyümölcsöt, a gazdálkodók számításai az idén nem jöttek be. A lengyel importalma ugyanis az egész kontinensen leszorította az árakat. A szakember szerint a betárolt alma mennyisége az idén nem nagyobb, mint más években, a probléma az, hogy nincs kereslet a magyar árura.

Az olcsó lengyel alma miatt a román piacot is elveszítettük, szinte alig akad felvásárló, aki hazánkból szerzi be a gyümölcsöt – jegyezte meg. Egyes becslések szerint februárban mintegy 1,2 millió tonna volt a lengyel raktárakban, amit most rázúdítanak egész Európára.

Enyhítheti a magyar gazdák kárát, hogy néhány hazai léüzem jelezte: április első hetében kinyitnak, és elkezdik a hűtőházakban megromlott alma feldolgozását. Mindez azonban csak tűzoltásra elég, a léalma kilójáért ugyanis a tavalyi árak csupán felét kínálják most a feldolgozók. Takács Ferenc szerint a kilónkénti 20 forintos ár sok esetben a tárolási költségeket sem fedezi.