Több mint a harmadával növekedett a kisvállalkozói folyószámla hitelkeret összege Hajdú-Bihar megyében az Erste Banknál. A bővülés üteme jelentősen meghaladja az országos átlagot, ami a vállalkozói kedv kiemelkedően gyors bővülésére, és élénkebb gazdasági növekedésre is utal.

A kisvállalkozások működése és igényei nagyban különböznek a kis- és középvállalatokétól, számukra ehhez igazodó egyszerű, testreszabott megoldásokat kell kínálni – hangsúlyozta Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási területének vezetője a pénzintézet debreceni fiókjában tartott sajtótájékoztatóján. A kisvállalkozók jelentős része mindent maga csinál, a vállalkozás mindenkori eredményéből függ a családjuk egzisztenciája, ebből finanszírozzák az életüket. Erdei Zsuzsa tapasztalatai szerint a válság megmutatta, hogy a családi kisvállalkozások pénzügyileg ugyan sérülékenynek látszanak, de az erős személyes motivációnak köszönhetően még rossz helyzetben is küzdenek azért, hogy egyenesbe kerüljenek, és rendben visszafizessék a hiteleiket.

A hitelfelvételek idei, dinamikus növekedése Erdei Zsuzsa szerint arra utal, hogy a gazdaság fellendülésével párhuzamosan a kisvállalkozások is gyors növekedésbe kezdtek. Különösen igaz ez Hajdú-Bihar megyében, ahol a kisvállalkozások az országos átlagot meghaladó mértékben növelik hitelkeretüket. A folyószámlahitelek szerződött összege a megyében összességében közel 35 százalékkal nőtt az idén a múlt évihez képest. Az új megoldások iránti érdeklődés növekedését jelzi, hogy a bank saját folyószámlahitel konstrukciójánál a növekedés több mint 160 százalék volt.

Az Erste Bank a sajtótájékoztatót követően egy Hajdú-bihar megyei vállalkozásnak adta át az első olyan Széchenyi Kártya Folyószámlahitelről szóló kártyát, amelynek keretösszege elérte az 50 millió forintot. Az 1+1 éves futamidejű konstrukció állami kamat- és garanciadíj-támogatással vehető igénybe, és kamatot csak a ténylegesen felhasznált hitelösszeg után kell fizetni. A kisvállalkozók ezt a kölcsönt ingatlanfedezet nélkül eddig 50 millió forintig igényelhették, ám a keretet a bank 75 millió forintra emeli. Hasonlóan kedvező feltételekkel vehetik fel a kisvállalkozások az Ersténél a Széchenyi Forgóeszközhitelt, melynek futamideje akár 36 hónap is lehet. Ezt a hitelt 25 millió forintig már azok a kisvállalkozások is igényelhetik, amelyeknek csak egy éves lezárt mérlegük van

Erdei Zsuzsa hangsúlyozta: az Erste a kisvállalkozások jobb kiszolgálása érdekében teljesen átalakítja a nekik szóló hitelezési rendszerét, sorozatban lép piacra kisvállalkozásoknak kínált új konstrukcióival. A bank új stratégiájának részeként olyan számlacsomagot kínál a kisvállalkozóknak, amelynek havi számlavezetési díja csupán 100 forint. Ezzel az alacsonyabb árbevételű vállalkozásoknak kínálnak olcsó megoldást. A Smart számlacsomag a kisvállalkozások bevételi és kiadási sajátosságaihoz alkalmazkodik: díja a havi forgalomhoz igazodik, az eseti forint átutalásoknál pedig csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kéri el díjként a bank. (x)

Fotó: Bódi János, a debreceni Vár utcai fiók vezetője, Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási területének vezetője, és Fábián Tamás, az ALTE Hortobágyi Vállalkozásszervező Kft. vezetője