Távozik tisztségéből Adrian Ţuţuianu védelmi miniszter, mert forráshiány miatt csak részletekben tudják folyósítani a hadsereg alkalmazottainak bérét.

A bukaresti védelmi minisztérium kedden közleményben jelentette be, hogy a várt költségvetés-kiigazítás híján két részletben kapják meg ebben a hónapban fizetésüket a tárca alárendeltségébe tartozó intézmények alkalmazottai. Elfogyott ugyanis a minisztérium rendelkezésére álló keret – írja a Krónika.

Szeptember 15-én kifizetik a nettó fizetéseket és a zsoldokat, valamint a külföldön állomásozók napidíját, míg a lakbértámogatást, az étkezésre szánt pénzt és más juttatásokat „valamikor szeptember 25-e körül” folyósítják.

A tárca bejelentése nyomán Mihai Tudose miniszterelnök magához rendelte Adrian Ţuţuianu (a fotón) védelmi és Ionuţ Mişa pénzügyminisztert, és kérdőre vonta őket a kialakult helyzet miatt.

Ţuţuianu bejelentette, hogy vállalja a felelősséget, és felajánlotta lemondását a kormányfőnek, amelyet Tudose elfogadott.

Adrian Ţuţuianu ugyanakkor közölte, hogy megvan a szükséges anyagi fedezet a hadsereg alkalmazottai bérének fedezésére, és mindössze technikai okok vezettek a fizetés folyósításának késlekedéséhez.