Az egészségbiztosítási hátralékkal rendelkezők számára amnesztiát hirdetett a késedelmi kamatokra a Dôvera egészségbiztosító Szlovákiában. Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) és az Union is jelezte, hogy követi a Dôvera példáját.

Ha az adós ez év december 31-ig valamennyi rendezi tartozását, a biztosító eltekint a késedelmi kamatok behajtásától – mondta el Martin Kultan, a Dôvera vezérigazgatója sajtótájékoztatóján.

A kamatok alól való felmentés a Dôvera valamennyi adósára vonatkozik, függetlenül attól, hogy jelenleg is a biztosító ügyfelei közé tartoznak vagy sem. „Az adósság nagysága nem döntő“ – közölte Kultan.

Az egészségbiztosítónak pillanatnyilag 100 ezernél is többen tartoznak a kötelező egészségbiztosítási járulék befizetésével, az összeg eléri a 130 millió eurót. Az adós a nevezett lehetőség igénybe vételét nem köteles kérvényezni, elég, ha postai úton, faxon, e-mailben, illetőleg saját E-fiókja közvetítésével a biztosítónak elküldi a kifizetésről szóló bizonylatot, vagy egyszerűen leadja a biztosító bármelyik fiókjában – írja a hirek.sk.

Később a másik két hazai egészségbiztosító, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) és az Union is jelezte, hogy követi a Dôvera példáját. A VšZP abban az esetben mond le a késedelmi kamatról, ha az adós kérvényezi azt, s egyúttal kifizeti tartozását vagy megállapodik a biztosítóval a részletfizetésben. Az állami egészségbiztosítónak 325 ezren tartoznak összesen 310 millió euróval.

Az Union rámutatott, hogy az adósokat SMS-ben, e-mailben és levélben értesíti arról, hogy adósságuk megtérítése esetén eltekint a kamatoktól. A legkisebb hazai egészségbiztosítónak 58 ezer ügyfele tartozik összesen megközelítőleg 65 millió eurós összeggel.