Erdogan török államfő akár arra is kész, hogy lemond, ha bebizonyosodik, hogy Törökország az Iszlám Államtól vásárol olajat, ahogy azt Putyin állította.

Az orosz államfő még hétfőn jelentette be párizsi sajtótájékoztatóján, hogy bizonyítékaik szerint Törökország az Iszlám Állammal üzletel, nagy tételekben vásárol a terrorista szervezettől kőolajat. Vlagyimir Putyin azt mondta: az IÁ védelmében lőtte le a török légierő a szíriai akcióban részt vevő orosz vadászbombázót.

Racep Tayyip Erdogan erre azt válaszolta, hogy Putyinnak bizonyítania is tudnia kell állításait. Amennyiben ezek valósnak bizonyulnak, Erdogan kész lemondani. Igaz, a török államfő azt is megkérdezte, hogy ellenkező esetben Putyin vajon rászánná-e magát hasonló lépésre.

Putyin arra is célzott, hogy Törökországnak gyanúsan jó kapcsolatai vannak az Észak-Szíriában működő terrorista csoportokkal. Ennek tulajdonítható, hogy a lelőtt orosz gép pilótájának holttestét kiadták nekik, a holttestet azóta katonai géppel Moszkvába szállították.