Az új lengyel kormány vitatott intézkedései miatt leminősítette Lengyelországot a Standard & Poor’s. A hitelminősítő a besorolás további rontását helyezte kilátásba, ha azt tapasztalja, hogy a monetáris politika hitelessége is veszélybe kerül.

Leminősítette Lengyelországot pénteken a Standard & Poor’s, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és hatékonyságát gyengítette.

A nemzetközi hitelminősítő az eddigi elsőrendű „A mínusz”-ról egy fokozattal „BBB plusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását. A hosszú és rövid lejáratú, zlotyban kibocsátott lengyel szuverén adósságállomány osztályzatát a cég szintén egy fokozattal „A mínusz/A-2”-re rontotta az eddigi „A/A-1”-ről.  

A Standard & Poor’s az új osztályzatokon is negatív kilátást hagyott érvényben, közölve: ez legalább egyharmados esélyt jelez arra, hogy a lengyel besorolások a következő 24 hónapban még tovább romolhatnak, ha a lengyel  monetáris politika hitelessége megrendül, vagy ha a közfinanszírozási rendszer állapota a cég jelenlegi várakozásánál nagyobb mértékben romlik.