A Hunguest Hotels 18 saját üzemeltetésű szállodája közül 14 magyarországi hotel tulajdonjoga, valamint a márkanév és a franchise-jogok kerültek a Konzum-csoport érdekeltségébe.

Leisztinger Tamás birtokában négy szálloda maradt: a montenegrói Sun Resort, az ausztriai Heiligenblut-hotelek, valamint a szegedi Forrás és a lillafüredi Hotel Palota – nyilatkozta Jászai Gellért, a felvásárló társaság elnöke a Magyar Időknek.

Gazdát cserélt a legnagyobb belföldi forgalmú szállodaláncot működtető Hunguest Hotels Zrt. A korábban Leisztinger Tamás nagyvállalkozó tulajdonában lévő turisztikai vállalatot a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt. leányvállalata, a KZBF Invest Kft., valamint a cégcsoport kezelésében lévő Konzum PE Magántőkealap társaságai vásárolták fel.

Jászai Gellért a lapnak elmondta: a fenti négy hotel szerződéses partnerként a hálózat kötelékében működik a jövőben. Így a Hunguestnek – Leisztinger szállodáival együtt – már összesen nyolc franchise-tagja van a 14 saját szállodája mellett.

Jászai szerint a külföldi szállodák ingatlanértéke és jövedelemtermelő képessége nem volt összhangban, a szegedi Forrást pedig csak a vele egybeépült Ligetfürdővel együtt lehetett volna megvenni, aminek az üzemeltetése nem tartozik a Hunguest alaptevékenységei közé.

Mint mondta: „Mindig a felek üzleti érdekei alakítanak egy megállapodást. Időigényes egyeztetések után egy rendkívül összetett, több tíz milliárd forintos tranzakciót bonyolítottunk le sikeresen”. Jászai Gellért szerint semmi nem igaz azokból a hírekből, miszerint jelentős állami segítséggel, 30 milliárd forintos hitelből szerezték meg a piacvezető szállásadó vállalatot.

„Az adásvételhez a szokásos mértékű saját erő mellett az Eximbank és az MKB nyújtott finanszírozást – piaci feltételekkel. Az állami tulajdonú Exim mindössze 3,3 milliárdos hitelt adott a felvásárláshoz, ami kevesebb, mint a tranzakciós érték 15 százaléka” – fogalmazott az elnök.