Műszaki probléma nem vezethetett az orosz utasszállító repülő lezuhanásához – állítja a Kogalymavia légi társaság vezérigazgató-helyettese. Egyiptomi források szerint viszont nem történt külső behatás.

Minden áldozat után minimum kétmillió rubelt (12 millió forintot) fizetnek az orosz biztosító társaságok – jelentették be Szentpétervárott. A Kogalymavia (Metrojet) társaság Egyiptomból Szentpétervárra tartó járatán összesen 224-en tartózkodtak. Az Airbus A321-es szombaton reggel zuhant le a Sínai-félsziget északi részén, a katasztrófának nincs túlélője. A tragédia okairól megoszlanak a vélemények.

Alekszandr Szmirnov, a Kogalymavia vezérigazgató-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az eddigi vizsgálatok alapján kizárják az emberi és/vagy műszaki okot. A pilótáktól vészjelzés nem érkezett, s mindössze egy perccel azelőtt, hogy a repülő eltűnt a radarok látóteréből már zuhanásba kezdett, ami csak „külső behatásra” történhetett. Arra nincs válasz, hogy ezt a pilóták miért nem közölték.

Az Iszlám Állam terrorista szervezet még szombaton bejelentette, hogy az orosz gépet az egyiptomi szárny katonái lőtték le. Szakértők ezt kizártnak tartják, mondván, a terroristáknak nincsen olyan rakétájuk, amellyel 9-10 ezer méter magasban lévő célpontot eltalálhatnának. Mivel a repülő nagy magasságban kettétört, elképzelhető, hogy esetleg robbanószerkezetet léptettek működésbe a fedélzeten. De ez is csak feltevés. Az Iszlám Állam egyébként szombat óta nem tett újabb bejelentést.

Egyiptomi meg nem nevezett hivatalos források viszont hétfőn is az emberi vagy műszaki hibát tartották a legvalószínűbbnek. A tragédia helyszínére több mint száz orosz specialista utazott, s hétfőn újabb szakértői csoportot érkezett. Munkájukat segítik az Airbus szakemberei, valamint egyiptomi és francia szakértők és nyomozók is.Több mint 20 négyzetkilométeres körzetben kutatnak.