A japán kormányfő bejelentette, hogy túl sokba kerül a tokiói 2020-as nyári olimpiára épülő központi stadion, ezért felülvizsgálják a költségvetést.

Japánban hetek óta közfelháborodás övezi, hogy a 2020-as XXXII. nyári olimpiai játékok központi stadionját 2 milliárd dollárért építenék fel, a tervezettnek majdnem a duplájáért.

Pénteken az ügyben megszólalt Abe Sinzo miniszterelnök. Bejelentette, hogy nemcsak a központi stadion, de általában a rendezés költségvetését is átvilágítják, s ahol szükséges, lefaragnak a kiadásokból.

Az új tokiói stadiont a tervek szerint 2019-ben át kellene adni, de a mostani bejelentés után elképzelhető, hogy csúszik a ceremónia.

Tokió az első ázsiai város, amelyik kétszer rendezhet ötkarikás nyári játékokat, az elsőt 1964-ben tartották, a magyar sportolók akkor 10 arany, 7 ezüst és 5 bronzérmet nyertek.

Tokió 2013-ban nyerte el a második rendezés jogát, Isztambult és Madridot előzte meg. Az elbíráláskor sokat számított, hogy az anyagi biztonság mellett a közvélemény is a rendezés mellett volt, egy év alatt 53-ról 83 százalékra emelkedett a támogatók száma.

Budapest a 2024-es nyári olimpiára pályázik, számítások szerint 774 milliárd forintba kerülnek a beruházások és a rendezési költségek. Ebből a mai állás szerint másfél tokiói stadiont sem lehetne felépíteni.