Pályázatot írt ki a felszámoló az első balatoni golfpályára, a Royal Balaton Golf & Yacht Clubra. Az ötven hektáros területen kialakított létesítmény irányára a legutóbbi meghirdetéshez képest százmillió forinttal csökkent.

Újra meghirdette a Royal Balaton Golf & Yacht Clubot az azonos nevű beruházó céget felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A 18 lyukas, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas balatoni golfpályát ezúttal kereken egymilliárd forintos irányáron kínálják, míg a legutóbbi, május elején zárult meghirdetés alkalmával még százmililó forinttal többet kért a felszámoló, azon az áron azonban egyetlen ajánlat sem érkezett a komplexumra. A mostani pályázaton július 1-18. között várja a jelentkezőket a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.

A Budapest irányából a Tihanyi-félsziget után, Balatonudvari és Örvényes között, a 71-es főúttól északra elterülő, több helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanból álló golfpálya összesen több mint ötven hektár. A terület mellett új gazdára várnak a kiszolgáló létesítmények (így például a klubház), a működéshez szükséges berendezések, valamint beéptetlen földterületek és egy szomszédos agyagbánya.

Amint arról korábban beszámoltunk: a beruházó Royal Balaton Golf & Yacht Zrt. Bayer József médiavállalkozó érdekeltsége, a cég többségi tulajdonosa a Vinton Vagyonkezelő Kft., amely Bayer József, valamint Bayer Iván, Bérczi Zsuzsanna és Bayer Zsuzsanna Csilla birtokában van. Mellettük érdekelt még a társaságban a balatonudvari önkormányzat és az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amely korábban egymilliárd forintos hitellel segítette a beruházást.

A golfpályát hosszas, csaknem egy évtizedig tartó előkésztő munka után, a 2000-es évek közepén építették ki. (A pályának helyet adó ingatlanok felvásárlása önmagában is sok időt vett igénybe, de hosszasan húzódott az engedélyezési eljárás és az egykori örvényesi murvabánya illegális szemétlerakójának felszámolása is időigényes volt.) A beruházás mintegy 1,3 milliárd forintot emésztett fel, amelyhez a Széchenyi-terv keretében közel 300 millió forint állami támogatást is kapott a befektető.

A golfpályát végül 2008-ban, a globális pénzügyi válság kitörésének évében adták át – és ez meg is pecsételte a sorsát. A fejlesztéshez felvett euróalapú hitel törlesztéséhez szükséges pénzt a Royal Balaton Golf & Yacht Zrt. nem tudta kitermelni, így azt számára a többségi tulajdonos Vinton Vagyonkezelő Kft. biztosította tulajdonosi kölcsön formájában. Ez évekig ment így, amíg Balatonudvari önkormányzata 2013-ban úgy nem döntött, hogy telekadót vet ki a külterületi ingatlanok után. A golfpálya esetében ez évi 15 millió forint plusz kiadást jelentett, ám ezt a tulajdonos már nem akarta vállalni.

A Royal Balaton Golf & Yacht Zrt. 2014-ben csődöt jelentett, a golfpálya üzemeltetését pedig átadta a Royal Balaton Golf Club egyesületnek. A Royal Balaton Golf & Yacht Zrt. felszámolása végül 2015 februárjában indult el, a társaságot pár hónappal később stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szerezetté nyilvántotta a kormány – vélhetően elsősorban az MFB által nyújtott hitel miatt.