Engedély nélkül működő bankra és zálogházra bukkant az MNB. A felügyelet eljárást indított és azonnali hatállyal megtiltotta a König Banknak és a Király Arany és Gyémánt Zálogháznak, hogy jogosulatlanul pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsanak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű König Bank Zrt., illetve a szintén budapesti székhelyű Király Arany és Gyémánt Zálogház Kft. tevékenységének áttekintésére. A König Bankkal kapcsolatban az MNB arra kiváncsi, hogy – az önmagát Közép-Európa legnagyobb privátbankjaként hirdető – társaság végez vagy végzett üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

A jegybank nyilvántartásaiban a König Bank nem szerepel, így jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet nem folytathat. A jegybank az illetékes cégbíróságnál már korábban törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett, mivel a König Bank cégbírósági bejegyzése úgy történt meg, hogy annak alapítását az MNB előzetesen nem engedélyezte. Hozzátéve, hogy a társaság cégneve is – annak tevékenységi körét és választott cégformáját illetően – megtévesztő látszatot kelthet.

A König Banknál végzett helyszíni ellenőrzés során az MNB észlelte, hogy a társaság belvárosi irodájában a vele tulajdonosi összefonódást mutató Király Zálogház is tevékenységet folytat. A jegybank nyilvántartásaiban a Király Zálogház szintén nem szerepel, így jegybanki engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység végzésére ez a társaság sem jogosult. Mindezek nyomán az MNB a Király Zálogházzal szemben is haladéktalanul piacfelügyeleti eljárást indított, melynek keretében szintén azt vizsgálja, hogy a társaság végez-e, vagy végzett-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

Az MNB azonnali fellépésének köszönhetően feltehetően csak elenyésző számú érdeklődő került kapcsolatba a vizsgált társaságokkal. Ugyanakkor befektető-védelmi okokból a jegybank ma közzétett végzéseiben – az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve – mindkét társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek.

A jegybank – eddigi gyakorlatával összhangban – a König Bankra és a Király Zálogházra vonatkozóan is már korábban közzétette a befektetőknek szóló felhívását honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában. Az MNB pénteken közzétett végzései semmilyen formában nem érintik a társaságok befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét.