Eddig 246 ezren mondtak véleményt a 196 járási hivatalban kitölthető kérdőíveken, hogy milyen területeken kerüljön sor a hatósági eljárások rezsicsökkentésére – mondta el Lázár János a Magyar Rádió kedd reggeli műsorában.

A kormányhivatalokban végzett felmérés szerint legtöbben a vállalkozásokkal kapcsolatos cégbejegyzési és szakhatósági adminisztratív terhek és az illetékek összegének csökkentését javasolták.

A lakosság részéről az útlevél és személyigazolvány ügyintézési díja mellett az ingatlanszerzési illeték mérséklését indítványozták – mondta Lázár János a Magyar Rádió kedd reggeli műsorában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: ezeket a díjakat a kormány jövőre 10 milliárdos összeggel csökkenteni tudja. A jövő évi költségvetés ennyivel kevesebb bevétellel számol a lakossági és vállalkozási illetékek bevétele esetében – jelentette ki a miniszter, aki fontosnak nevezte, hogy a kormány a lakossággal szövetségben lépjen fel a túlzott bürokrácia ellen.

Magyarország versenyképességét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD nemrégiben jelentésében értékelte, amelyet augusztusban konferencián tárgyal meg a kormány. A jelentés szerint súlyos versenyhátrányt jelent, hogy Magarország a GDP 20 százalékát költi a bürokráciára, amely a többi európai országhoz képest is jelentős kiadás.

Ezért is egyeztettek az ipari-kereskedelmi, építész és mérnökkamarával is, míg a vállalkozókkal való párbeszéd következtében létrejövő adócsökkentés érdemi változást, a versenyképesség növekedését hozza azok életében.