Januárban tovább lassult az ipari termelői árak emelkedése, 3,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami tavaly augusztus óta a legalacsonyabb növekedés, és 0,6 százalékponttal alacsonyabb a decemberinél – jelentette szerdán a KSH.

2018 januárjában az ipari termelői árak összességében 3,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 4,2 százalékkal.

A több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 1,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 3,2 százalékkal nőttek az előző év januárjához képest.

2018. januárjában a 2017. januárihoz képest:

Az ipar belföldi értékesítési árai 3,5 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 3,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,4, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,9 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 3,2 százalékkal emelkedtek, ezen belül a (96,4 százalékos súlyt képviselő) feldolgozóiparban 3,3, a (3,4 százalék súlyú) energiaiparban 2,1 százalékkal nőttek.