A várt erősödés helyett lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedési üteme márciusban.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatokon alapuló pénteken közzétett jelentése szerint az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari teljesítmény adatait összesítő beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 51,3 pontra csökkent a februári 51,9 pontról. Mindezt úgy, hogy a piac 52,0 pontos javulást várt.

A szolgáltatóipari BMI 52,7 pontra csökkent 52,8 pontról, a feldolgozóipari BMI viszont nagyot zuhant, 47,6 pontra, 2013 áprilisa óta a legalacsonyabbra, 71 havi mélypontra esett a februári 49,3 pontról – áll a közleményben.

Az adatok alapján a szolgáltatóipari BMI márciusi értéke megfelelt a piaci várakozásoknak, a feldolgozóiparban viszont csekély javulást, 49,5 pontot várt a piac márciusra. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását tükrözi.

Ha a feldolgozóipari teljesítményt nézzük, akkor elmondható, hogy a havi visszaesésének a mértéke márciusban közel hat éve a legnagyobb lett. Az új megrendelések beérkezése 2012 decembere óta a legnagyobbat csökkent, az exportmegrendelések visszaesése pedig 2012 augusztusa óta a legnagyobbnak bizonyult – derült ki a közlésből. A feldolgozóiparban a foglalkoztatás négy éve a legkisebb, stagnálás közeli növekedést mutatta márciusban.

A BMI adatok alapján az első negyedévben 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani az euróövezetben – mondta Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva.

(NT)