Az előző havinál és a vártnál is kevésbé nőttek augusztusban a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése alapján.

Augusztusban a termelői árak 1,1 százalékkal nőttek az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt az előző havihoz képest. Júliusban mindkét országcsoportban 2,5 százalékos volt a havi áremelkedés.

A piac 1,3 százalékos emelkedésre számított augusztusra az euróövezeti termelői árakban.

Az euróövezeti energiaiparban 2,0 százalékkal nőttek az árak augusztusban havi bázison, az energiaárak nélkül pedig 0,7 százalékkal. Az EU-ban az energiaiparban 2,1 százalékos volt a havi áremelkedés augusztusban, az energiaárak nélkül pedig 0,8 százalékkal nőttek a termelői árak.

A termelői árak havi bázison Bulgáriában nőttek a legnagyobb mértékben augusztusban, 4,2 százalékkal. Dániában 3,1 százalékos, Lettországban 2,6 százalékos volt a havi áremelkedés. Árcsökkenést regisztráltak augusztusban Írországban, 4,1 százalékost és Máltán 0,1 százalékost.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 13,4 százalékkal álltak magasabban augusztusban a termelői árak, az EU-ban pedig 13,5 százalékkal. Júliusban az euróövezetben 12,4 százalékkal, az EU-ban 12,5 százalékkal haladták meg a termelői árak az egy évvel korábbit.

Az euróövezeti energiaipari szektorban 32,0 százalékkal haladták meg a termelői árak a 2020 augusztusit, az energiaárak nélkül pedig 7,4 százalékkal. Az EU-ban az energiaipari árak 31,2 százalékkal emelkedtek éves bázison, energiaárak nélkül pedig az ipari termelői árak 7,8 százalékkal.

Éves összehasonlításban minden uniós tagországban nőttek az ipari termelői árak augusztusban. Írországban 54,8 százalékkal, Belgiumban 23,9 százalékkal, Dániában 23,8 százalékkal.

(Forrás: MTI)