Októberben a magyarországi kiskereskedelmi forgalom volumene (az üzletek, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma) 2,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A magyarországi üzletek, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 853 milliárd forint volt októberben – közölte a KSH. A forgalom 45 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, 39 százalékát a nem élelmiszer-kiskereskedelem, míg 16 százalékát az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalma hozta össze.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,6 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,6 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké két százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 4,4 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (7,9 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (4,4 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (3,6 százalék), a használtcikk- (2,5 százalék), valamint a gyógyszer- gyógyászatitermék-, illatszer- és a bútor-, műszakicikk-üzletekben (egyaránt 1,3 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,1 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 16 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 1,2 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,7 százalékkal csökkentek.

Az idei első tíz hónapban így a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene összességében 4,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.