Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett időközi gazdasági előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2018-ban és 2019-ben várhatóan az EU-ban és az euróövezetben egyaránt erős marad: idén 2,1 százalékos, jövőre 2 százalékos növekedés prognosztizálható.

Azután, hogy öt egymást követő negyedévben erőteljes növekedés ment végbe, 2018 első felében mérséklődött a gazdaság lendülete, az év második felében azonban várhatóan némileg erősödni fog a növekedés dinamikája, mivel a munkaerő-piaci feltételek javulnak, a háztartások adósságállománya csökken, a fogyasztói bizalom változatlanul magas és a monetáris politika is támogató.

Az olajárak tavasz óta történő emelkedése következtében az infláció a bizottság előrejelzése alapján idén átlagosan 1,9 százalék lesz az EU-ban és 1,7 százalék az euróövezetben. A 2019-re vonatkozó előrejelzés az euróövezet esetében szintén 1,7 százalékos inflációval számol, az egész EU-ban pedig 1,8 százalékkal.

Noha a közelmúltbeli erős gazdasági teljesítmény ellenállónak bizonyult, az előrejelzés jelentős lefelé mutató kockázatoktól függ. Az előrejelzés alapforgatókönyve nem számol a kereskedelmi feszültségek további fokozódásával. Ha azonban mégis növekednek a feszültségek, az negatívan fogja befolyásolni a kereskedelmet és a beruházásokat, és minden érintett országban csökkenti a jólétet.

Magyarországra az előrejelzés 2017-hez hasonlóan az idén is 4,0 százalékos GDP-növekedést prognosztizál, 2019-re pedig 3,2 százalékot. Az éves infláció a tavalyi 2,4 százalék után fel fog gyorsulni az előrejelzés szerint, mely 2018-ban 2,7 százalékos, 2019-ben pedig 3,2 százalékos inflációval számol.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk (angolul):