Lassulás és visszaesés jellemezte az összeolvadások és vállalatfelvásárlások (M&A) globális piacát – közölte a Deloitte könyvvizsgáló cég legújabb tanulmányában.

A globális M&A piac aktivitásában mind a tranzakciós szám, mind az érték szempontjából visszaesés volt tavaly: a 2022-es rekordévhez képest 2023-ban 10 százalékkal kevesebb tranzakció történt, 15 százalékkal alacsonyabb tranzakciós összérték mellett. Hasonlóan a globális trendhez, mind a kelet-közép-európai, mind a magyarországi vállalatfelvásárlási piacon hasonló mértékű visszaesés volt tapasztalható. A tranzakciós aktivitás visszaesésére jelentős hatással voltak a globális gazdasági folyamatok, amelyek tovább növelték a befektetői bizonytalanságot – közölték.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a legtöbb tranzakció továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban tevékenységet folytató vállalatok körében történt, azonban 2022-höz képest ezen tranzakciók globális részaránya tovább csökkent 29,5 százalékról 27,7 százalékra. A fejlett nyugati gazdaságok közül egyedülállóként az Egyesült Királyságban valósult meg több tranzakció 2023-ban 2022-höz képest, miközben a többi fejlett vezető gazdaságban – Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kína – mindenhol visszaesés volt tapasztalható.

A kelet-közép-európai régióban vegyes a kép: a legnagyobb régiós piacokon, Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Magyarországon folyamatos és jelentős mértékű növekedés volt megfigyelhető a tranzakciók számát illetően 2022-ig, azonban a már említett globális trenddel azonosan 2023 a visszafogott tranzakciós aktivitás éve volt.

A tanulmány szerint a régió trendjeivel összhangban 2023-ban Magyarországon is némileg csökkent az M&A tranzakciós aktivitás. A tavalyi 32,7 százalékos növekedést követően 16,9 százalékkal csökkent a tranzakciós aktivitás 2022-höz képest, ezáltal a tranzakciók száma a második legmagasabb volt az elmúlt 10 évben.

Magyarországon 50 százalék felett alakult a hazai befektetők részaránya. Az EU + Egyesült Királyság kategória alá tartozó országok részaránya 25 százalékra nőtt 2022-höz képest. Mindemellett a kínai befektetők aktivitása 2022-ben és 2023-ban vált jelentősebbé a magyar tranzakciós piacon: a részarányuk 4,7 százalékra nőtt tavaly a 2022-es 1,3 százalékról.

A legnépszerűbb ágazat a régióban az IT szektor volt. Míg 2013-ban megközelítőleg minden 20. tranzakcióban szereplő célvállalat volt IT érdekeltségű, addig 2023-ra már közel minden 5. tranzakcióról volt ugyanez elmondható. 2020-2023 között az IT mellett az energia, az ingatlan, a szolgáltatási szektor is 30,0 százalék feletti éves átlagos növekedést ért el a tranzakciószámot tekintve.

Magyarországon a régiós sorrendhez hasonlóan jelentős az energia és IT szektorban megvalósult tranzakciók részaránya. Ezen két szektor hazánkban megelőzte a pénzügyi szektort 2023-ban, ahol a tranzakciók száma 13-ról 8-ra esett vissza – közölték.

(Forrás: MTI)