A szlovákiai élelmiszer-kivitelben pillanatnyilag a helyi mezőgazdászoknak kevesebb, mint a fele vesz részt. Tíz mezőgazdasági cég közül kilenc nem exportál.

Csehország és Lengyelország a leginkább perspektivikus ország – derül ki a CEEC Research és a mezőgazdasági minisztérium közös felméréséből.

„Bár mennyiség tekintetében Szlovákia nem konkurálhat, de minőség tekintetében egyértelműen igen” – nyilatkozta Gabriela Matečná mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a hirek.sk írása szerint.

Az utóbbi időben az agártárca több mint 600 százalékkal, 3 320 euróról 20 000 euróra növelte a nemzetközi mezőgazdasági kiállításokon való részvétel támogatását. Egyúttal két személy kiállításra való kiutazásának úti- és szállásköltségét is fedezi.

A mezőgazdasági tárca aktívan foglalkozik a szlovákiai termelők exportpolitikájának támogatásával, év eleje óta az élelmiszert és üdítőitalt gyártók három nemzetközi vásáron képviseltették magukat.

Januárban, 11 év múltán Szlovákiának ismét volt képviselete a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vásárán, a berlini Zöld hét nemzetközi vásáron.

Export szempontjából a legperspektivikusabb célországnak Csehországot (47 százalék), Lengyelországot (42 százalék) és Ausztriát (30 százalék) tartják, a legkevésbé perspektivikusnak pedig Ukrajnát (6 százalék).