Főleg az olajár alakulásának köszönhetően továbbra is alacsony infláció mellett lassuló gazdasági növekedésre számít idén az Equilor. Akár két hitelminősítő is javíthat 2016-ban Magyarország besorolásán, amely rövid távon erősítheti a forintot, ám összességében a jelenlegi gyenge árfolyam marad a jellemző.

A magyar gazdaság növekedésének fő motorja tavaly az ipar, a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, valamint vendéglátás teljesítményének javulása volt. Az év első három negyedévét tekintve a GDP növekedési üteme 2,8 százalékra lassult az első félévben mért 3,1 százalékról, míg az év egészét tekintve 2,9 százalék lehetett – olvasható az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzésében.

Hiányoznak az uniós források

Miután az uniós finanszírozású szállítási beruházásoknál bekövetkezett a vártnak megfelelő visszaesés, egyelőre nem várható előretörés a feldolgozóipari vagy más ipari beruházásokban. Ez pedig kulcskérdés lehet 2016-ban, mivel a fogyasztás dinamikája hosszabb távon már nem tudja ellensúlyozni az uniós finanszírozás csökkenését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásai szerint 2016 második felétől élénkülhet a hitelezési aktivitás, amit kiegészíthet a lakáspiac felívelése, de ezen pozitív folyamatokat részben ellensúlyozhatják a külső, deflációs környezetből származó negatív hatások. Mindezek eredményeként idén az Equilor 2,2 százalékos GDP növekedési ütemmel számol, és egyelőre hosszabb távon sem lát olyan húzóerőt, amely ennél gyorsabb növekedést eredményezhetne.

Olajozottan alacsony az infláció

Az inflációt hazánkban is elsősorban az olaj tartósan alacsony árfolyama befolyásolja, melynek hatására a pénzromlás üteme 0,6 százalék lehet éves szinten. Az államháztartás hiánya tavaly alacsonyabb, 1,9 százalékos lehetett az előzetesen tervezett 2,4 százalékkal szemben, míg idén 2 százalékra emelkedhet a GDP arányában. A folyó fizetési mérleg többlete továbbra is erős, ami támaszt nyújt a forintnak. 

Az Equilor várakozása szerint idén akár két hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország. Ez a nemzetközi alapkezelők esetében vételi érdeklődést válthat ki a magyar részvények esetében, és rövid távon erősítheti a forint árfolyamát is. Hosszabb távon azonban a tavaly is tapasztalt forintgyengülést több más folyamat támogatja.

Marad az alapkamat és a gyenge forint

A kormányzat a jelek szerint arra rendezkedett be, hogy tartósan alacsony marad az alapkamat, és az államadósságot a lakossági megtakarításokból és a banki kötvényvásárlásokból finanszírozza. Ennek megfelelően az elmúlt hónapok 306-317 forintos sávja után az év elején a felminősítési várakozások miatt a sáv erősebbik feléhez közelíthet az euró árfolyama, míg az év végéig folyamatos gyengülés mellett 320 forintig süllyedhet az árfolyam.

Az MNB a tavalyi kamatvágási sorozat után tartósan, 2017 végéig a jelenlegi szinten kívánja tartani az alapkamatot. Az Equilor várakozása szerint a lengyel alapkamat a következő hónapokban fél százalékkal csökkenhet. Amennyiben ez és az EKB újabb monetáris lazítása megtörténik márciusban, az az MNB-t nem újabb kamatvágásra, hanem további nem-konvencionális intézkedések bevezetésére ösztönözheti, így az év végén is 1,35 százalékon állhat az irányadó magyar kamatláb.