Lakásvásár, geresdlaki gőzgombóc, II. Világháborús Hadijáték Komáromban, Szent Mihály napi búcsú Sopronban, Izsáki Sárfehér Napok, Szüreti Vigadalom Szigligeten, Győri Rotary Fröccsnapok: a hét eseményeiből válogattunk.

Szeptember 29. Kutatók éjszakája

Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata megmutatja a tudomány sokszor titokzatosnak, vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa szórakoztató oldalát. Bemutatkoznak a kutatók, és megismerhetjük azt a folyamatot, ahogy „az élet, a világmindenség meg minden” titkait megfejtik. Bepillanthatnak a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerhetnek érdekes embereket, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány érdekességeit, aktualitásait. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak ahhoz, hogy tudományos életpályát válasszanak, és reálisabbá tegye a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló, véleményt. A látogatók számára minden program ingyenes.

Szeptember 29.-október 1. Lakáskiállítás és -vásár (Budapest)

Lakást vagy családi házat keres? Új építésű ingatlan érdekli vagy inkább használt lakásba költözne? Kezdje a keresést 2017 őszén a Lakás ingatlan kiállításán és lakásvásárán a Millenárison! Több ezer új ingatlan, eladó lakások, házak és telkek, valamint a legjobb albérletek várják a látogatókat.

Szeptember 30. Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál (Geresdlak)

A sváb specialitásnak, a gőzgombócnak hódolnak a baranyai Geresdlakon, ahova több ezer érdeklődőt várnak sok szeretettel az immár tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Gőzgombóc Fesztiválra. S amíg készülnek a gőzgombócok az igazi, vidám fesztiválhangulat a tetőfokára hág. Fellépők: Irigy Hónaljmirigy, Kovács Kati és együttese és a Punnany Massif.

Szeptember 30.-október 1. II. Világháborús hadijáték (Komárom)

II. Világháborús Hadijáték és hozzá kapcsolódó programok várják az érdeklődőket a komáromi Monostori Erődben.

Szeptember 29.-október 1. Szent Mihály-napi búcsú (Sopron)

A Szent Mihály napi búcsú programsorozat keretében színpadi programok (koncertek, folklór előadások), kézműves-kirakodóvásár, helyi ízek fesztiválja és gyermekjátszóház várja az érdeklődőket 3 napon át a város több pontján.

Szeptember 29.-október 1. Szentendrei Jazz- és Borfesztivál (Szentendre)

Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Szentendrei Jazz- és Borfesztivál szeptember 29-e és október 1-e között várja a látogatókat Szentendrére. A történelmi belváros sétálóutcáján felsorakozó kiállítók mellett a szentendrei kötődésű borászok, borászatok, borkereskedések és civilek a belvárosi házak tematikusan kialakított udvaraiban várják a bor szerelmeseit. A Fő téren a pezsgők, habzó borok és fröccsök kóstolása mellett már déltől koncertek, kulturális, családi programok is szórakoztatják a fesztiválozókat. A helyi éttermek, termelők és szolgáltatók egyedi menüsorokkal, exkluzív borvacsorákkal, borskostolókkal várják a Szentendrére látogatókat.

Szeptember 29.-október 1. Izsáki Sárfehér Napok és Országos Fogathajtó Bajnokság (Izsák)

Több mint 70 éve rendezik meg e jeles eseményt Izsákon, mely az Arany Sárfehérről, Izsák védett eredetű boráról kapta a nevét. A XXXII. Izsáki Sárfehér Napok programjai; Országos borászfórum és borrendi találkozó, a Magyar Fogathajtó Bajnokság zárófordulója – Sárfehér Fogathajtó Kupa, utcabál, tűzijáték, motoros felvonulás, szüreti felvonulás, koncertek neves előadókkal, családi nap gyermekprogramokkal.

Szeptember 30. Szüreti Vigadalom Szigligeten (Szigliget)

Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény a Szüreti Vigadalom. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Évről évre egyre színesebb, látványosabb ez a felvonulás, ahol a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonulnak fel a résztvevők.  A menetben helyet kapnak néptánc csoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások.  A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A felvonulás végén a rendezvénysátornál kulturális műsor várja a résztvevőket.  A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot.

Szeptember 29.-október 1. Győri Rotary Fröccsnapok (Győr)

A Győri Fröccsnapokat ennek a frissítő italnak a tiszteletére rendezik meg évek óta, idén is együtt a Győri Legendák Napjával. A legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret alkalmával mutatta be a spriccer-t az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak. Valójában Győrben, a Bencés Rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt. Azóta a fröccs elindult hódító útjára, kultuszital lett, a győri szóda pedig hungarikum.