Február 18-án dönt a VII. kerület arról, hogy „bezárjanak-e” éjfélkor a bulinegyedként elhíresült belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek. Az Otthon Centrum megvizsgálta, milyen hatással lehet ez a környék ingatlanpiacára.

Az elmúlt 5 évben a belvárosi lakások ára a legdrágább belbudai városnegyedek árszintjére emelkedett. Az árak öt év alatt gyakorlatilag megduplázódtak. A legnagyobb mértékben a VII. kerületben nőttek, ahol az öt évvel ezelőtti átlagár 227 százalékáért lehetett lakást vásárolni tavaly. A lakásárak növekedését az alacsony hozamkörnyezetben felértékelődő lakás-befektetési lehetőség és az olcsó hitelek miatt felerősödött kereslet mozgatta.

Mi lesz a bulinegyed bezárása után?

Az Otthon Centrum szerint a népszavazás nyomán lényegesen nem fog csökkenni a környék szálláshelyeinek száma, tehát önmagában ez nem fogja drasztikusan rontani a lakásukat bérbeadó tulajdonosok pozícióját. Ha a többség a zárva tartásra szavaz, az főleg az üzlethelyiségek bérleti díjára és bérbeadhatóságára lesz hatással. Azonban, egy ilyen döntés nyomán nem várható, hogy a következő egy-két évben drasztikus áresés következzen be Belső Erzsébetváros lakáspiacán. A lakásárak növekedése mögött eddig is elsősorban a szálláshely-kiadó befektetők támasztotta kereslet volt. A növekvő lakásárak és az elszaporodó lakás-hotelek egymás közti versenye miatt azonban a néhány évvel korábbihoz képest csökkenő hozamszint már tavaly is érezhetően lanyhább érdeklődést váltott ki a belső városrészek iránt. A bulinegyed „bezárásának” híre tovább hűtheti a lakásbefektetési kedvet.

Az Otthon Centrum által megkötött tranzakciók azt mutatják, hogy a korábbi évekhez képest már egy ideje az egyensúlyi helyzet felé közeledik a belvárosi lakáspiac, így a VII kerület is. A nagy árváltozás 2014 és 2016 között zajlott Erzsébetvárosban, 2016-2017-ben már enyhült az áremelkedés lendülete, és a tranzakciók is folyamatosan csökkentek, függetlenül a bulinegyedről szóló vitától. A következő egy-két évben jóval kisebb árnövekedésre lehet számítani, mint eddig. 2018-ban az Otthon Centrum szerint ez a VII. kerületben 8-10%-os lehet.

Ha a népszavazás eredményeképpen marad a jelenlegi helyzet, ez a már kialakulóban lévő egyensúlyi helyzeten nem fog érdemben változtatni, mivel ez a folyamat gyakorlatilag a mostani nyitva tartás mellett érezhetővé vált. Ha a többség a „bezárás” mellett dönt, úgy, Budapest egy fontos turisztikai célpontját veszítheti el. Ez akár a vendégforgalom egy szegmensét is visszavetheti átmenetileg és a szórakozóhelyek várhatóan más kerületekbe helyezik át a székhelyüket – lehet, hogy ez hoz új lendületet az ún. „rozsdazóna” területei iránt. Összességében várhatóan nem lesz olyan tartós hatása, ami a jelenleg kedvező turisztikai trendet alapjaiban megfordítaná. A VII. kerület kiemelten népszerű, de a különféle szálláshely portálokon hirdetett lakások jó része ma sem a szűken vett „bulinegyedben” található, hanem a szomszédos kerületekben, illetve Középső-Erzsébetvárosban, sőt kisebb részben a budai Duna part mentén. A hosszú távú bérlet szempontjából a városközpont közelsége mellett a nagyobb egyetemi centrumok és általában a jó tömegközlekedési kapcsolatok fontosak, ezért a nyugalmasabb hangulat akár javíthatja is a környék megítélését a rövid- és a hosszútávú bérbeadás szempontjából egyaránt.

Képünk illusztráció.