A GfK idei első féléves biztosításpiaci adatai szerint tízből heten rendelkeznek lakásbiztosítással.

A GfK Biztosításpiaci adatszolgáltatás felmérésének adatai szerint 2015 első felében a magyar felnőttek 68 százalékának háztartása rendelkezett lakásbiztosítással. A fennmaradó több mint 30 százaléknak otthonát nem védi biztosítás, igaz csak közel 70 százalékuknak van saját lakása.

A lakásbiztosítással rendelkezők nagyobb arányban a Nyugat-Dunántúlon és Pest megyében találhatók – e két régióban a lakásbiztosítással való ellátottság 81, illetve 70 százalékos, míg a fővárosban a legalacsonyabb, 60 százalék.

Az otthonukat biztosítók aránya a 40 évnél idősebbek körében a legmagasabb, meghaladja a 70 százalékot. Az egyetemet, főiskolát végzettek tízből nyolcan, a gimnáziumi érettségivel rendelkezők tízből heten biztosított ingatlanban laknak. Azok, akiknek gyerekük van (velük egy háztartásban), magasabb arányban rendelkeznek lakásbiztosítással (76 százalék), mint a nem gyermekkel együtt élők (66 százalék).

A lakásbiztosítással nem rendelkezők közül minden harmadik személy a 18–29 éves korosztályba tartozik, minden ötödik ilyen személy pedig 30–39 éves. Élethelyzetükből adódóan a 18–29 évesek körében a legnagyobb az albérletben lakók hányada.

A lakásbiztosítással nem rendelkezők körében az átlagnál magasabb az alacsony jövedelműek aránya, jellemzően kisebb hányaduk – körülbelül egyharmaduk – rendelkezik gépjárművel, 30 százalékuk nem használja az internetet. A lakásbiztosítással nem rendelkezők jellemzően más biztosítási formákkal sem rendelkeznek – körükben alacsonyabb az életbiztosítást, balesetbiztosítást kötők aránya.