Elégedettek a lakásépítés áfájának csökkentésével építőipari szervezetek, amelyek 2017-ben már a piac jelentős bővülését várják az intézkedéstől, és további javaslatokat is tettek a kedvezményezetti kör és a hitellehetőségek bővítésére.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az idén felépülő új lakások számát 8500-9000 között valószínűsíti, ami véleménye szerint 2017-ben akár 30 százalékkal is növekedhet. Megjegyezte, hogy a tervezés és a kivitelezés között általában másfél-két év telik el, ezért jövőre még nem vár érdemi hatást az adócsökkentéstől.

2018-ban Koji László szerint az ideinek akár duplájára is nőhet a felépített lakások száma. A piac bővüléséhez azt is szükségesnek nevezte, hogy a következő négy évben ne változzon lényegesen a szabályozás, és erősödjön a banki hitelezés is, amelyhez 3-4 százalékos kamatozású lakossági hitelek teremtenének ideális feltételeket véleménye szerint.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a kalákában épülő családi házak áfájával, Koji László azt válaszolta, hogy az építés egy részét – már csak az előírások miatt is – szakvállalkozók végzik. Például aki a fűtést szereli, az a felhasznált anyag és a saját munkadíja után 5 százalékos áfa-kulccsal állítja ki a számlát. Amennyiben az építtető vásárolja az anyagot, szükségszerűen 27 százalékos áfát fizet utána.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a családi házak építése évi 4-5 ezer darabbal stabilnak tekinthető. A válság hatására a társasházi építés esett vissza, az idén 6500 lakás várható. Az áfakulcs csökkentésével ez a szám 2017-re megduplázódhat, elérheti a 13 ezret is. A fellendülés jelei – véleménye szerint – már a jövő év második felében érezhetőek lesznek.

További javaslatok

A MÉASZ azt is javasolta, hogy aki magánszemélyként a saját telkén épít családi házat az is jusson hozzá a kedvezményes áfakulccsal járó előnyökhöz. A másik javaslatuk pedig az, hogy  kedvezményes 2,5 százalékos hitelt vehessenek fel az új lakást építők, illetve építettők, az MNB növekdési hitelprogramjának mintájára. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) is azt szorgalmazta, hogy a saját telkükre házat építők is élhessenek az alacsonyabb áfa lehetőségével.

Már kedden dönthet az országgyűlés

A jövő év első napjától 2019. végéig a jelenlegi 27 százalék helyett 5 százalék lehet az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója az ezt tartalmazó törvényjavaslat szerint, amelyet már kedden elfogadhat a parlament, miután Orbán Viktor ennek érdekében kivételességi javaslatot nyújtott be.

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, hétfőn benyújtott törvényjavaslat az olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

A javaslat a 2016. január elsejei dátumot, mint a teljesítés idejét jelöli meg. Vagyis az ezt követően kiállított számla tartalmazhat 5 százalékos áfát.

Az áfaszabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Ugyancsak ez a törvényjavaslat tartalmazza azt, hogy a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos összes alapterületű új lakóépület építése esetén nem kell építési engedélyt kérni, elegendő az építési hatóságnak tett bejelentés. A bejelentésért – tekintettel arra, hogy nem minősül közigazgatási hatósági ügynek – illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat nem kell fizetni.

Az építészeti tervezést és az építési kivitelezési tevékenységet az egyszerű bejelentés esetén is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet végezni, és ezt a hatóság ellenőrizheti. Az építéssel összefüggésben a helyi építési szabályzat rendelkezései közül kizárólag az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét, megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát, szabályozási vonalát és beépítési módját vagy építési helyét kell figyelembe venni.

Az építési tevékenység előkészítését, a tervezési tevékenységet segíti, hogy a közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására nyolcnapos határidőt állapít meg a törvény, amelynek érdemi válasz nélküli eltelte esetén a szolgáltató hozzájárulását megadottnak kell tekinteni.

A lakóházat a bejelentéstől számított 10 éven belül fel kell építeni, és a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt meg kell kérni.

Az indoklásban az előterjesztők felidézték, hogy az uniós szabályok szerint a szociálpolitika kereteibe beleférő lakásépítésre alkalmazható a kedvezményes áfa-kulcs, de csak meghatározott ideig. A szociális lakásépítés definícióját, illetve a kedvezményes kulcs használatának időtartamát viszont a tagállamok határozhatják meg.

Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán vasárnap jelentette be, hogy a következő négy évben 27-ről 5 százalékra csökkentik a lakásépítés áfáját.

MTI