A Magyar Innovációs Szövetség által rendezett ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny nyertesei is bemutatkoznak szeptember 30-án, a Kutatók éjszakáján az Ericsson Magyarország Kft. budapesti központjában.

A technológiai innováció segítheti a gazdasági fejlődést, ezért rendezik meg 26 éve a fiataloknak szóló tehetségkutató versenyüket – mondta Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség vezetője az M1 csatorna csütörtöki műsorában.

A péntek esti eseményen megismerheti a közönség többek között azt a bowlingozó robotot is, amely novemberben a robotika világolimpia (World Robot Olympiad Advanced Robotics Challenge) indiai döntőjében képviseli Magyarországot.

“Az idei téma a bajnokságon a bowling, egy olyan önműködő robotot kellett építenünk, amely képes egy bowling pályán elnavigálni, felismerni a környezetét, a labdát felvenni, felfedezni és megcélozni a bábukat, és egy sikeres gurítással lehetőleg minél többet ledönteni” – mondta el Wesely Norbert, az egyetemistákból álló Team Forward csapat tagja.

“A robot nem tudja mi az a labda, mi az a bábu, mit jelent egy sikeres gurítás, és nem tudja a játék szabályait sem. Ezeket mind meg kell tanítani, és nagyon pontosan definiálni ahhoz, hogy utána sikeres legyen a játékban” – hangsúlyozta Wesely Norbert, kiemelve, hogy foglalkozniuk kellett a játékstratégia, a mechanika, elektronika, valamint a gépi látás problémáival is. (MTI)