Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Fotóutca, Beer, Burger, Barbecue Fesztivál, Debreceni Mangalica Fesztivál, Budapest Art Week, Budapest100, Tulipánfesztivál és még sok más rendezvény a heti kínálatban.

Április 18-23. Budapest Art Week (Budapest)

A Budapest Art Week egy Magyarországon egyedülálló klasszikus és kortárs képzőművészeti eseményeket összefogó fesztivál. A programsorozat új lendületet, iránytűt kíván adni a képzőművészet kedvelőinek, kiegészítőjeként a Budapesti Tavaszi Fesztivál klasszikus művészeti programsorozatának. A hatnapos rendezvény keretében több mint 60 helyszínen (a város vezető múzeumaiban, galériáiban és egyéb kiállító tereiben) 70 kiállítás és hozzá kapcsolódó program (tárlatvezetés, előadás, performansz, múzeumpedagógia) látogatható – mindez egy belépővel.

Április 19-22. Széchenyi Egyetemi Napok (Győr)

Szuper fellépők, szórakoztató nappali és esti programok forgataga vár mindenkit a Bridge és a Campus területén. Áprilisban újból dübörög a SZEN egy kicsit ismét másként. A már számos ismert és közkedvelt program mellett még szélesebb kínálattal indult útjára immáron 5 éve egy mini fesztivál, amely még egyetemi időszakban igyekszik elhozni az érdeklődőknek a kedvenc zenekarok, fellépők legjavát.

Április 20-21. Tudományfesztivál (Budapest)

A fesztivált 2010-ben a szervezők azzal a céllal hívták életre, hogy a tudományos ismeretterjesztést népszerűsítse egy minden korosztály számára vonzó, ingyenes rendezvény keretében. A tudományünnep programelemei különös hangsúlyt helyeznek a köznevelésben tanuló diákok megszólítására. Az előző évekhez hasonlóan, a fesztivál idén is kiegészül számos tudománynépszerűsítő elemmel, illetve a szervezett csoportok végigjárhatják a tehetség útját (ismeretterjesztés, tehetséggondozó programok bemutatása, kutatóintézetek, innovációval foglalkozó cégek bemutatkozása).

Április 20-23. Beer, Burger, Barbecue Fesztivál (Budapest)

Idén harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Beer, Burger, Barbecue Fesztivál. Az esemény célja, hogy jó hangulatban, kellemes környezetben hódoljon mindenki a streetfood ételek és italok három klasszikusának: az ízletes barbecue-nek, a legjobb hamburgereknek, és a különleges, kézműves söröknek. E három összetevő tökéletes harmóniája adja meg a hamisítatlan streetfood fesztivál életérzést. A legkiválóbb barbecue mesterek, hamburger-szakértők, és sörös specialisták ismét garantálják, hogy aki az eseményre betér, éhesen, szomjasan ne távozzon. A jó hangulat biztosítéka ezúttal is a remek környezetben elhelyezkedő Millenáris Park, és a sok izgalmas program: többek közt vicces streetfood induló- és dalíró verseny, gasztro előadók, vetélkedők, játékok és látványos társrendezvények várják az érdeklődőket, baráti társaságokat, családosokat egyaránt.

Április 20-23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (Budapest)

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A fesztivál igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, új, korszerű kiállítóterekkel várja látogatóit. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál abban is különbözik a külföldi könyvvásárok többségétől, hogy a kiállított könyveket a magyar standok mindegyikénél meg lehet vásárolni. A fesztiválra időzített több száz újdonságot külön könyvjelzővel is megjelöljük, s az érdeklődők tájékoztatását segítendő újdonságkatalógus is készül, az Új Könyvpiaccal együttműködve.

Április 21-23. Globe Fesztivál (Szolnok)

Az Aba-Novák Kulturális Központ és az Országos Diákszínjátszó Egyesület rangos programja a Globe Fesztivál. A fesztivál az eltelt tizennyolc év alatt a hazai drámapedagógiai oktatás presztízs-rendezvényeként megalapozta Szolnok városának hírnevét a színjátszók körében, így az az ország egyik legrangosabb diákszínjátszó eseménye lett. A fesztiválon az előadások mellett a szabadidős programok is helyet kapnak. A Globe Fesztivál gálájára meghívás alapján érkeznek a színjátszó csoportok és izgalmas változatos műfajú produkciókkal állnak színpadra. Fantasztikus hangulatú, bensőséges légkör jellemzi ezt az ifjúsági programokkal kiegészített fesztivált.

Április 21-23. Fotóutca Fesztivál (Budapest)

Újra Fotóutca Fesztivál! A belváros szívében, a Nagymező utcában tartott fesztivál különlegessége, hogy nemcsak a fotósintézmények kiállítótereibe invitálja a közönséget, hanem mindazt kiviszi a járókelők közé, ami a fotográfiához, a fotóművészethez kapcsolódik. Maga az utca, a budapesti belváros válik különleges kiállítótérré. A programoknak részese lehet bárki, aki arra jár. Az utca egyik végén a Mai Manó Ház, a másikon a Capa Központ. Előbbi inkább a régi fényképezési technológiákat és eljárásokat hozza közelebb, utóbbi a jelenről és a jövőről kíván beszélni, és akár használat közben is bemutatja a legújabb eszközöket és képalkotó eljárásokat. A kiállításokat szabadtéri fotóvetítések, könyvbemutatók, dedikálások, performanszok és tárlatvezetések egészítik ki, így a Budapesti Fotóutca Fesztivál garantáltan közelebb hozza a kortárs fotográfiát.

Április 21-23. Tulipánfesztivál (Celldömölk)

Celldömölkön negyedik alkalommal tartják meg az új művészeti, hagyományőrző rendezvényt, a Tavaszköszöntő Tulipán Fesztivált. Népművészeti kirakodóvásár és kiállítás, néptánc- és népzene találkozó, vásári komédiák, báb- és színjátszó előadások, táncbemutatók, szabadtéri koncertek, kézműves foglalkozások és interaktív játszóházak, helyi ételek és italok kóstolója várják az érdeklődőket. Valamennyi program a tavaszt köszönti, amelynek egyik jelképe a tulipán.

Április 21-23. Debreceni Mangalica Fesztivál (Debrecen)

A szervezők 2011-től felvállalták a hazai kistermelők (sajt, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is. Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg Debrecenben a Mangalica Fesztivált, a város szívében, a Debreceni Nagytemplom előtti Kossuth téren. A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

Április 22-23. Budapest100 (Budapest)

A Budapest100 a Duna két partján sorakozó házak, a hidak és a folyó bemutatására vállalkozik. A Budapest100 a rakpartok házaiban a speciális helyszín páratlan előnyeit és kétségtelen hátrányait is bemutatja, miközben az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit közkinccsé teszi, hagyományainak megfelelően. A szakma számára a rakpartról szóló élénk diskurzus nyújt találkozási és részvételi lehetőséget.