Az európai külső beruházási terv keretében pénzügyi garanciaprogramok indulnak összesen mintegy 800 millió euró értékben Afrikában, valamint az EU szomszédságában fekvő keleti és dél-mediterrán országokban.

A pénzügyi garanciaprogramok becslések szerint további 8–9 milliárd euró összegű állami és magánberuházás létrejöttét fogják elősegíteni az említett térségekben. A pénzügyi garanciák hatálya a következő területekre terjed ki: a kisvállalkozások finanszírozása, ideértve a mezőgazdasági termelésben részt vevő kisvállalkozásokat is; fenntartható városok; fenntartható energia és összekapcsoltság; valamint az internethez és a digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférés.

A döntés fontos mérföldkő abban a folyamatban, amely beruházások létrejöttét hivatott elősegíteni Afrikában és a szomszédságpolitikai partnerországokban az EU külső beruházási terve keretében. A terv 4,1 milliárd euró összegű uniós hozzájárulással várhatóan 44 milliárd euró összegben mobilizál majd beruházásokat annak érdekében, hogy előmozdítsa az inkluzív növekedést, a munkahelyteremtést és a fenntartható fejlődést, és ezáltal az irreguláris migráció több kiváltó okát is kezelje.

Az európai külső beruházási terv három pillérből áll:

  • pénzügyi pillér, amely magában foglalja a 4,1 milliárd euró uniós forrásból gazdálkodó Európai Fenntartható Fejlődési Alapot.
  • A második pillér technikai segítségnyújtást biztosít a kedvezményezetteknek pénzügyileg vonzó és életképes projektek kidolgozásához.
  • A harmadik pillérben az EU szakpolitikai párbeszédet folytat az uniós partnerországokkal azzal a céllal, hogy területükön kedvezőbb befektetési és üzleti környezet alakuljon ki.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye itt olvasható (angolul).