Szlovákia nem rendelkezik a terrorcselekmények áldozatainak kártérítését célzó alappal. Franciaországban viszont 1,2 milliárd eurót halmoztak fel egy ilyen alapban.

„Nincs tudomásunk arról, hogy Szlovák Köztársaságban létezne hasonló alap, tekintve, hogy nagyon alacsony a terrorizmus szlovákiai áldozatainak száma” – reagált az Aktuálne.sk portál kérdésére a külügyminisztérium.

 „A Szlovák Köztársaság egyelőre Peter Šperka és Anton Dobeš hegymászók esetében döntött terrorcselekmények áldozatául esett személyek hozzátartozóinak nyújtandó támogatásról. Ők 2013 júniusában vesztették életüket egy pakisztáni terrortámadásban” – tett említést az eddigi egyedüli esetről a belügyi tárca, amikor az ilyen cselekmények során elhunytak családjainak nyújtandó segítségre szükség volt – írja a hirek.sk.

A belügyi tárca nem fontolgatja egy ilyen céllal kialakítandó különleges alap létrehozását – közölte a minisztérium.

A 2015-ben és 2016-ban is terrortámadások sújtotta Franciaország rendelkezik ilyen alappal, amelyben a Les Echos napilap szerint nagyjából 1,2 milliárd eurót halmoztak fel. Az alapból minden francia állampolgár részesülhet, éljen a világ bármely országában.

Ha a terrorcselekményre francia földön kerül sor, akkor az áldozatok családjai, a sebesültek, és a merénylet okozta lelki traumára való tekintettel a támadások túlélői is kérvényt nyújthatnak be – nemzetiségtől függetlenül. Az alapot az egészségbiztosítás részét képező adóból finanszírozzák.