Hatszázmillió forinttal támogatja a kormány a külhoni magyar fiatal vállalkozókat. A forrásokat 117 nyertes pályázó között osztják el. A legtöbb támogatási igény a szolgáltatóiparból és a növénytermesztés területéről érkezett.

A külhoni magyar fiatal vállalkozóknak júniusban meghirdetett, “a Magyarországgal szomszédos országokban nyilvántartott és működő fiatal magyar vállalkozások támogatására” pályázatra 967 támogatási kérelmet nyújtottak be, ezek közül 117 nyert – mondta az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. 

A legtöbb, 511 pályázat Erdélyből érkezett, ezek közül 68 kapott összesen több mint 340 millió forintot. A Vajdaságból a 154 pályázatból 15, a Felvidékről 147-ből 16, a Kárpátaljáról 139-ből 15 nyert. Muravidékről 9, Horvátországból 7 pályázat érkezett, és 2, illetve 1 kapott támogatást. A pályázatok eredményei hétfőn elérhetők lesznek a www.vallalkozokeve.hu oldalon és a pályázatot lebonyolító Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján.

Szilágyi Péter kitért arra, hogy a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások közül 23 pályázó nyert, közülük 16 kezdő; a 94 támogatott nem mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozás közül 22 a most induló vállalkozás. A legtöbb támogatási igény a szolgáltatóiparból és a növénytermesztés területéről érkezett, de sok pályázat volt az építészet, a feldolgozóipar és az egészségügy területéről is – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, a pályázati támogatás 100 százalékos, vagyis a nyertesek a teljes igényelt összeget megkapják. Szólt arról is, hogy a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program kerete összesen 750 millió forint. Ebből eredetileg 525 millió forintot különítettek el a pályázatra, de a nagy érdeklődés miatt az összeget 600 millió forintra emelték. (MTI)