Félmillió tonna csemegekukorica kerül a feldolgozókba az idei termelési szezonban. Idén 32 ezer hektáron termesztett élelmiszernövény nagy részét exportálják – hangzott el a terület piacvezető vállalata, a Syngenta hajdúszoboszlói ágazati rendezvényén.

A hagyományosan erős csemegekukorica ágazattal rendelkező Magyarországon a szintén komoly hagyományokat felvonultató Franciaországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan jó termésre lehet számítani idén.

Ebben az évben 2015-höz képest némileg mérsékeltebb területen, 32 ezer hektáron termeltetnek csemegekukoricát a feldolgozók. A csökkenés nemcsak nálunk figyelhető meg, hanem a területen érdekelt összes országban a kontinensen.

Jelenleg a betakarítási szezon első harmadában járunk, az eddigi és a további időszak termése is jóval a múlt évi mennyiség felett várható. Nagyobb lehet a feldolgozóipari cégek által leszerződött mennyiségnél is, prognosztizálják a szakemberek.

Hasonlóan a többi agrárágazathoz, az idei szezon kihívásokkal telik a csemegekukoricát termesztő gazdaságok számára is – hangsúlyozta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője. – A májusi hidegtől a korai fajták rövidebb csöveket termettek, előfordultak vihar- és jégkárok is, s jelentős területeken pusztult ki a vetés belvíz miatt. Ennek ellenére a rendszeres csapadék, a hőségnapok elmaradása jótékonyan hatott a termésre. Az enyhe tél ellenére a kártevők és kórokozók nem okoztak nagyobb problémát a csemegekukoricában. A csemegekukorica termelők jól felkészültek, és általában megelőző jelleggel, hatékonyan védekeztek a kártevők ellen.

A betakarított terményt körülbelül 5 százalékos frisspiaci fogyasztás mellett döntő többségében feldolgozóipari cégek hasznosítják: konzerv és fagyasztott termék lesz belőle, amely kedvelt exportcikk. Idén bőséges a zöldségfeldolgozók nyersanyagellátása, így várhatóan teljesíteni tudják a tervezett mennyiség feldolgozását.

A gazdálkodók számára a szerződött mennyiségeken felüli többlettermés értékesítése jelenthet bizonytalanságot, tette hozzá Pereczes János.

Európában az orosz élelmiszer embargó bevezetése óta a csemegekukorica iránt is visszaesett a kereslet, ezért második éve csökken a termőterület. A feldolgozók a minőség javításával, több szuper édes termék előállításával és új csomagolási formákkal igyekeznek megőrizni piaci pozícióikat.